Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS donelo je Odluku o zabrani posjeta pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao preventivnu mjeru, s ciljem smanjivanja pojave sezonskog gripa i oboljenja sličnih gripu.

kbc

Posljednji podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da su u petoj nedjelji 2020. godine domovi zdravlja u RS prijavili 5.693 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.243. U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 54 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to 16 u Univerzitetskom kliničkom centru RS, 22 u Bolnica Doboj, sedam slučaja u Bolnica Bijeljina, četiri u Bolnica Zvornik, po dva slučaja u bolnicama Prijedor i Istočno Sarajevo i jedan u Bolnici Foča.

 

Foto: Profimedia

 

U pomenutom periodu, prvi put su prijavljeni smrtni ishodi SARI, i to dva u UKC RS, a koji su bili pozitivni na virus influence A i B (bez subtipizacije). Radi se o osobama starije životne dobi sa višestrukim teškim komorbiditetima, kažu u IJZ.

 

Srpskainfo