MJERE OPREZA U UKC RS Zabranjene posjete pacijentima zbog gripa i sličnih oboljenja

Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS donelo je Odluku o zabrani posjeta pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao preventivnu mjeru, s ciljem smanjivanja pojave sezonskog gripa i oboljenja sličnih gripu.

kbc

Posljednji podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da su u petoj nedjelji 2020. godine domovi zdravlja u RS prijavili 5.693 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.243. U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 54 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to 16 u Univerzitetskom kliničkom centru RS, 22 u Bolnica Doboj, sedam slučaja u Bolnica Bijeljina, četiri u Bolnica Zvornik, po dva slučaja u bolnicama Prijedor i Istočno Sarajevo i jedan u Bolnici Foča.

 

Foto: Profimedia

 

U pomenutom periodu, prvi put su prijavljeni smrtni ishodi SARI, i to dva u UKC RS, a koji su bili pozitivni na virus influence A i B (bez subtipizacije). Radi se o osobama starije životne dobi sa višestrukim teškim komorbiditetima, kažu u IJZ.

 

Srpskainfo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javna. Obavezna polja su označena sa *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

error: