LAKTAŠI, 10. maja – Zaposleni u vrtićima uveliko se pripremaju za prihvat dece u te ustanove, koji počinje 11. maja. U prostorijama se obavlja temeljna dezinfekcija radnih površina, nabavljaju se dezinfekciona sredstva kako bi po svim protokolima moglo da se krene s radom u ponedeljak.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA

Nema plišanih meda

Kada je reč o vrtićima, u predškolskim ustanovama i vrtićima dezinfekcije objekata počele su još pre dve nedelje. Platnene igračke koje ne mogu da se dezinfikuju uredno su spakovane i deca ih neće koristiti određeno vreme. Takođe, preporuka je da deca u što većoj meri borave napolju kako u prepodnevnim tako i u poslepodnevnim časovima. Tokom boravka dece napolju, prostorije unutar vrtića treba da budu provetrene.

Deca iz vrtića redovno će, kao i do sada, izlaziti napolje pri čemu će svaki vaspitač biti odvojen sa svojom grupom.

Inače, imunolog Srđa Janković, kao član Kriznog štaba, naglasio je da roditelji koji imaju izbor ne treba još da šalju decu u vrtić, s tim da to ipak nije najrizičnija opcija.

– Mera koja je oduvek bila na snazi sada će biti još više. To je da samo zdrava deca idu u vrtić, biće smanjene grupe. Ko ima neku opciju dok virusa ima u populaciji, da sačeka sa vrtićem. Najgora opcija je čuvanje kod baka i deka – kazao je dr Janković.

U vrtićima

 • Prije početka rada neophodno je izvršiti čišćenje i dezinfekciju kompletnog prostora, površina, igračaka, kreveta i dr.
 • Кod dolaska, svakodnevno se vrši jutarnja trijaža dece vezano za respiratorne simptome bolesti i mjerenje temperature (bezkontaktni toplomjer) od strane zaposlenih vaspitača.
 • Deca sa respiratornim simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, se ne primaju u vrtić, do ozdravljenja.
 • Na ulazu u vrtić mora da stoji kutija sa dezinfekcionim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku u vrtić.
 • Vrši se obavezna dezinfekcija vrata, kvaka, podova i sanitarnih čvorova dva puta dnevno, po potrebi i češće.
 • Zaposleno osoblje, uključujući i osoblje za pripremu i podjelu obroka, treba koristiti ličnu zaštitnu opremu (radna uniforma, maska, rukavice) uz redovno provođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene.
 • Zaposleni stavljaju maske nakon ulaska u vrtić a rukavice nakon pranja ruku kod dolaska u vrtić. Кada se skinu, iste se ne smiju koristiti ponovo. Upotreba maske i rukavica ima svoju funkciju tri do četiri časa, nakon čega se vrši skidanje i odlaganje u namenske kese postavljene u kante sa poklopcem koje će biti izvan doticaja dece i obilježene za tu namenu. Ukoliko dođe do oštećenja ili onečišćenja maske i rukavica, iste se odmah mijenjaju.
 • Pranje ruku dece organizuje se svaki sat vremena, po potrebi i češće.
 • Odmah po dolasku decu razmeštati po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razređenje smeštaja i boravka (maksimalno 10 dece u jednoj grupi).
 • Igre i rad sa decom se trebaju organizovati u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan vrtića, u dvorištu.
 • Poštovanje mera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku dece, te obavezna upotreba maski i rukavica kod zaposlenih i kod roditelja prilikom dolaska/odlaska u/iz vrtića.
 • Pooštriti higijenske mere u procesu pripreme, transporta i podele hrane, uz pojačan inspekcijski nadzor.