TRN, 9. marta – U Trnu je počelo potpisivanje peticije, kojom se, kako se navodi,  traži usklađivanje rada pogona preduzeća ”GMP kompani” iz Trna sa zakonom predviđenim standardima.

Mještani Trna tvrde ”da žive u nesnosnom smogu” i upozoravaju da se ”iz fabričkog dimnjaka naseljem širi nesnosan smrad, pa su primorani da djecu drže u kućama”.

gmp (2)

Mještani naglašavaju da se, pogotovo kišnim danima, ”u blizini pogona ”GMP-a” ne može živjeti od smoga.

Ističu da će od nadležnih inspekcijih službi biti zatraženo da izađu na lice mjesta i konstatuju činjenično stanje, dodajući da će, ukoliko se to uskoro ne desi, mještani Trna organizovati proteste sa kojih će skrenuti pažnju na nevolje sa kojima se susreću.

S druge strane, iz GMP-a saopštavaju  da su ”neprijatno  iznenađeni  pisanjem u kojem je navedeno niz neistina”, reagujući na tvrdnje mještana Trna objavljene na portalu ”Glas Laktaša”, a koje se odnose na potpisivanje peticije, kojom se, kako se navodi, traži usklađivanje rada pogona preduzeća ”GMP kompani” iz Trna sa zakonom predviđenim standardima.

”Kompanija GMP posluje po standardima ISO 90001,ISO 14001 I OHSAS 18001, te posjeduje važeću ekološku dozvolu, koja podrazumjeva visok nivo zaštite životne sredine preko zaštite vazduha, vode i zemljišta. Kompanija GMP ispunjava apsolutnom sve standarde koji su propisani pomenutim pravilima. Pri tom,  pogon u Trnu apsolutno ne koristi nikakvu tehnologiju niti na bilo kakav drugi način stvara štetne gasove i otpadne materijale. Dimnjak u pogonu koristi se isključivo za peć centralnog grijanja koja zbog savremene tehnologije ispušta manje štetnih gasova nego peći u domaćinstvima”, navedeno je u saopštenju.