LAKTAŠI, 19. juna – Mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini, članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI, do kraja maja su zaprimile 24.485 zahtjeva klijenata za primjenu mjera odgode plaćanja mikrokredita, kao podrške za prevazilaženje negativnih uticaja pandemije kovid-19.

Odobreno je 11 odsto od ukupnog broja mikrokredita, a iznos kredita za koje su odobrene posebne mjere je 125 miliona KM, što čini 17 odsto ukupnog portfolia svih članica Udruženja.

– Na Udruženje je stigao manji broj upita zbog nerazumijevanja načina obračuna kamate. Bitno je istaći da se za vrijeme perioda moratorijuma obračunava kamata, ali se kamata plaća nakon njegovog isteka. U toku moratorijuma zaustavlja se obračun dospijeća glavnice, a redovna kamata se nastavlja obračunavati, ali dospijeva na plaćanje nakon isteka moratorijuma. To konkretno znači da klijent u toku trajanja moratorijuma ništa ne plaća i sve njegove obaveze miruju za to vrijeme – istakla je Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini AMFI.

Klijenti

Ona je saopštila i da imaju veći broj odobrenih mjera odgode plaćanja mikrokredita u odnosu na broj podnesenih zahtjeva iz razloga što su mikrokreditne organizacije u BiH same reagovale i odobravale neku od privremenih mjera svojim korisnicima, kako bi im pomogle da prevaziđu poteškoće izazvane pandemijom kovid-19.

Prema podacima o poslovanju mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini, koje su objavile entitetske agencije za bankarstvo, zaključno s prošlom godinom, mikrokreditni sektor činio je 2,4 odsto finansijskog tržišta u BiH. Broj klijenata mikrokreditnih organizacija u BiH krajem 2019. godine bio je 210.821, od čega se više od 35 odsto dodijeljenih kredita odnosi na poljoprivredni sektor.

– Ako uporedimo broj klijenata mikrokreditnog sektora u BiH s brojem podnesenih zahtjeva za primjenu neke od mjera odgode plaćanja mikrokredita, jasno je da je nešto više od 11 odsto ukupnog broja klijenata mikrokreditnog sektora podnijelo zahtjev – navodi Zukićeva.

Moratorijum produžen

Predsjednica AMFI naglašava da članice Udruženja, od momenta stupanja na snagu odluka nadležnih agencija za bankarstvo FBiH i RS, intenzivno provode mjere kroz partnerski odnos i individualni pristup svakom klijentu u nastojanju da se ublaže posljedice izazvane pandemijom kovid-19.

U skladu s odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS, donesenim početkom juna ove godine, moratorijum na kredite je produžen za još dva mjeseca.

Zukićeva podsjeća da mikrokreditni sektor u BiH prvenstveno pruža usluge pojedincima i mikro i malim preduzećima, koje ne ispunjavaju uslove za korištenje tradicionalnih izvora finansiranja, čime je omogućena finansijska uključenost značajnog broja građana.

 

Srpskainfo