LAKTAŠI, 13. januara –  Mladi kuvari NJegoš Milovac i Željko Vidović, učenici četvrtog razreda banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, osvojili su u Moskvi tri prva mjesta na Osmom međunarodnom gastronomskom omladinskom festivalu “Obnavljamo tradicije.Božić”.

nagrada kuvari

Mladi kuvari iz Republike Srpske, uz pratnju mentora Predraga Tošića, osvojili su prvo mjesto kada je riječ o kategorijama u kojima se predstavljalo gostoprimstvo, božićno pecivo, gdje su predstavili božićnu česnicu, te serviranje prazničnog nacionalnog stola, dok su prva mjesta u pripremi hladnih predjela od peradi i ribe osvojile druge škole.


Tošić je rekao Srni da je na takmičenju učestvovala 21 škola iz šest zemalja, među kojima je i Srbija, da su pripremali jela, pokazivali gostoprimstvo, ali i običaje i tradiciju, a kuvari iz Srpske su nosili nacionalnu nošnju sa područja Šipova.

On je istakao da je takmičenje bilo izuzetno, a konkurencija jaka, te da im je ovo učešće pružilo mogućnost da predstave Republiku Srpsku, njenu kulturu i gastronomiju, i da razmijene iskustava sa drugim učesnicima.

“Dobili smo nove pozive za takmičenja širom Rusije”, rekao je Tošić.

On je naglasio da njihovo učešće ne bi bilo realizovano bez pomoći Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, kabineta predsjednika Srpske, turističkih organizacija Srpske i Banjaluke, uprave, profesora i učenika Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.

“Moramo da izrazimo i veliku zahvalnost za podršku našim prijateljima kao što su preduzeća `Gas-Res`, `Metalac`, `Rema trejd`, `Pađeni`, banjalučkoj Tržnici, `Kotani` /Kotanyi/, `Sadagosi`, Kulturno-umjetničkom društvu `Janj` Strojice, kao i mnogim pojedincima”, naveo je Tošić.

On je dodao da će u narednim danima u Moskvi održati tri master klasa srpske kuhinje, zatim učestvovati u Drugoj međunarodnoj konferenciji kuvara, ali i obići istorijske i kulturne znamenitosti Moskve.

Učenici ove škole i Tošić učestvovali su i prošle godine na omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi povodom Vaskrsa, kada su, takođe, osvojili prvo mjesto.

Pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Mihailo Močalov rekao je Srni da je Predstavništvo i ove godine učestvovalo na festivalu, što će nastaviti i ubuduće.

“Ovakve manifestacije doprinose razvijanju saradnje Srpske i Rusije”, rekao je Močalov.

Festival je održan u kompleksu Hrama Hrista Spasitelja.

 

Srna