ZAGREB, 18. decembra – Potrošači u Hrvatskoj vole gnjecaviju testeninu od Italijana, a da to ni sami nisu znali. Upravo se tim saznanjem rukovodio najpoznatiji italijanski proizvođač paste „Barila” kada je odlučio da na hrvatsko tržište isporučuje testeninu koja brže postaje meka, prenosi portal Indeks.

PASTA

 

Odgovarajući na pitanje jedne Hrvatice, postavljeno na „Fejsbuku”, zašto je testenina u toj zemlji lošijeg kvaliteta nego u Italiji, iz kompanije proizvođača objasnili su da „razlike zapravo nema”, te da su obe napravljene od durum pšenice, samo što ona koju jedu Italijani sadrži više proteina, pa zato nakon kuvanja ostaje tvrđa. Time se, kako je navedeno u odgovoru, zadovoljavaju potrebe italijanskih potrošača koji vole tvrđu testeninu.

Na to je korisnica „Fejsbuka” zamolila kompaniju da je uputi na istraživanje na osnovu kojeg su zaključili da Hrvati vole gnjecaviju pastu, ali je odgovor izostao.

Iako se potrošači u istočnoevropskim zemljama već godinama žale na to da im globalni brendovi prodaju manje kvalitetnu robu nego na zapadu, pa prašak za veš lošije pere, a krem ima manje lešnika, gotovo ni jedna kompanija dosad to nije javno priznala. Reč je o tome da proizvođači koriste „rupu u zakonu” koja im dozvoljava da proizvod prilagode ukusu lokalnog tržišta.

 

Politika