GRADIŠKA, 14. septembra – Stanovnici Bok Jankovca, Kozinaca, Mačkovca, Grede i drugih gradiških sela pored Save nezadovoljni su dinamikom rekonstrukcije savskog nasipa i strahuju od novih poplava kada počnu jesenje kiše.

Parkirana-mehanizacija-na-nasipu-foto-Milan-Pilipovic

Oni tvrde da su građevinske mašine parkirane i da se ništa ne radi, poslije početnih aktivnosti prije dva mjeseca, kada su na svečanosti povodom početka radova ovdje bili čelnici RS zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović.

– U početku je bilo mnogo mehanizacije i radnika, djelovalo je da će poslovi brzo napredovati, da više nećemo biti ugroženi poplavama kao prethodnih godina. Međutim, već poslije dva kilometra sve se ugasilo, danima nema radnika, mašine niko ne pali, nasip sa kojeg je skinut gornji sloj trave i zemlje se osipa i klizi na kiši – tvrde sagovornici „EuroBlica“ u Bok Jankovcu.

Mještanka Zorka Golić uvjerava da su radovi u njihovom mjestu odavno obustavljeni ili svedeni na minimum.

– Niko tu ništa ne radi, ne prolaze kamioni niti mehanizacija radi na nasipu. Strahujemo da će se uskoro okišati, a nasip popustiti. On je sada u lošijem stanju nego prije početka radova. Apelujemo da se što prije nastave radovi jer će uskoro jesen i nove opasnosti od Save koja nam je češće maćeha nego majka – upozorava Zorka Golić.

Podsjećamo, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović je početkom jula u Bok Jankovcu izjavila da je Vlada RS od 2014. godine za saniranje posljedica poplava i projekte zaštite od poplava svake godine ulagala od 40 do 44 miliona KM iz različitih izvora.

– Nastavićemo to da radimo i u narednom periodu, znajući da je šteta od poplava uvijek veća od sredstava koja ulažemo u prevenciju – rekla je Cvijanovićeva, prilikom početka sanacije savskog nasipa u dužini od 19 kilometara, čija je vrijednost veća od 7,7 miliona KM.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Željka Cvijanović i Stevo Mirjanić na svečanosti prilikom početka radova.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić rekao je, da ukupna rekonstrukcija savskog nasipa, dužine 58 kilometara, košta 26 miliona KM i da je to sastavni dio obnavljanja hidromelioracionog sistema.

– Već je završena dionica na području Kozarske Dubice i Gradiške, a sada nastavljamo sa rekonstrukcijom u pravcu Srpca. Osim dionioce u opštinama Gradiška i Srbac, predstoji uređenje još osam kilometara savskog nasipa u opštini Brod, čime ćemo računajući već urađene poslove u Bijeljinji, u potpunosti završiti rekonstrukciju savskog nasipa na teritoriji RS – precizirao je Mirjanić.

 

Međutim, na pitanje prilikom ministrove nedavne posjete Šumskom gazdinstvu „Gradiška”, zbog čega su radovi na nasipu u Bok Jankovcu usporeni, on je istakao da tu nema zastoja i da radovi teku po planu. On je tom prilikom iskazao zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom rekonstrukcije ovog vitalnog objekta.

Lokalna vlast u Gradiški podržala je rekonstrukciju nasipa. Zamjenik načelnika opštine Ognjen Žmirić rekao je da je to današnja potreba, te da nema saznanja da su radovi usporeni ili zaustavljeni, kako to tvrde mještani.

Dragomir Radonjić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bok Jankovac smatra da nema razloga za paniku mještana ovog naselja, te uvjerava da će rekonstrukcija nasipa biti kvalitetno i na vrijeme urađena.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Dragomir Radonjić

– Činjenica je da se ne radi u Bok Jankovcu i okolini, ali su zato građevinari u Dolini, nekoliko kilometara nizvodno, gdje je nasip u lošijem stanju i gdje je neophodno reagovati prije jesenjih kiša. Vjerujem da će poslovi uskoro biti nastavljeni i na početnoj dionici – smatra Radonjić.

Primarna klizišta

Zoran Adžić, načelnik Gradiške kaže da je iz razgovora sa izvođačem radova saznao da poslovi na nasipu nisu obustavljeni niti usporeni nego da je težište sada na klizištima, kojih ima nekoliko.

Kada klizišta budu sanirana, što je primarni zadatak, kaže Adžić, radovi će biti intenzivirani u Bok Jankovcu i drugim područjima. Inače, investitor je JU „Vode Srpske”, finasijer Evropska investiciona banka, izvođač radova je „Eko-euro tim” iz Krupe na Vrbasu, a rok 456 dana.

 

Srpskainfo