BANJALUKA, 27. novembra – Bilježimo minimalan pad bolničkih pacijenata širom Republike Srpske zbog infekcije novim virusom korona. Ušli smo u fazu kada, otprilike, imamo isti broj prijema i otpusta pacijenata.

Ovo za Srpskainfo kaže Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora UKC RS i šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije.

– Ako nastavimo sa ovim trendom, odnosno silaznom putanjom, možda bismo mogli od početka decembra da popustimo mjere i da sačuvamo našu privredu – otkriva Stevandić šta bi mogao biti eventualni potez Republičkog štaba za vanredne situacije nakon što 30. novembra prestanu da važe trenutne epidemiološke mjere.

– Veoma je važno da nemamo porast broja zaraženih vezanih za izbore, jer je prošlo racionalno vrijeme za inkubaciju. Tu mislim i na one građane koji su cijeli dan proveli na biračkom mjestu kao posmatrači. Dakle, naša pretpostavka je da smo možda ušli u fazu platoa, odnosno poravnanja epidemiološke krive. Sada od naše pameti i discipline zavisi hoće li ići pad ili skok. Ako počne da pada broj zaraženih, a time i hospitalizovanih, onda smo čak ispali i najbolji u cijeloj regiji – ističe Stevandić.

On kaže da itetako treba pohvaliti građane jer je činjenica da su se vrlo racionalno ponijeli i da su odlični u poštovanju mjera.

– Kao društvo smo dostigli zavidan nivo razumijevanja situacije i primjenjivanja propisanih mjera – smatra Stevandić.

Bez obzira što imamo smirujuću situaciju, naročito kada posmatramo galopirajuće brojeve u Srbiji i Hrvatskoj, te djelimično u FBiH, kako kaže, nema mjesta za opuštanje.

– Pošto je ovaj virus nepredvidiv, nema definitivne pohvale niti definitivnog zadovoljstva. Svi moramo da pratimo mjere. Pojavljuju se lokalna žarišta, a to je u ovom trenutku Trebinje. Tako da će u budućnosti mjere koje primjenjujemo sigurno biti u disperziji prema kritičnim lokalnim zajednicama – objašnjava Stevandić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On napominje da raste broj pacijenata sa težim kliničkim slikama, a na pitanje Srpskainfo da li je razlog i taj što se neki građani javljaju kasno, kako su rekli i epidemiolozi Instituta za javno zdravstvo RS, odgovara ovako: „ Da, ali iskreno da kažem, virus je nepredvidiv, ima veliki broj mutacija koje su dokazane širom svijeta. Jedno je konstantno, a to je da moramo da budemo oprezni“.

Takođe, kako kaže, u prethodnom periodu je rasla i smrtnost kovid pacijenata jer su „neki ljudi dugo bili na respiratorima i nisu uspjeli da prežive“.

Kada je u pitanju trenutna organizacija UKC RS, Stevandić tvrdi da ova zdravstvena ustanova radi sve hitne stvari, stentove, ortopedske i traumatološke operacije, maligne tumore.

– Ovih dana pravimo i raspored za neki dio zaostatka konzervativnih pacijenata koji nisu tretirani i onih koji treba da se operišu. UKC radi sve, ali je raspored operacija za one koji nisu urgentni malo poremećen i tu smo malo u problemu – dodaje Stevandić.

ZDRAVSTVENI SISTEM STOJI DOBRO

Na pitanje da li se može konstatovati da je zdravstveni sistem Srpske izdražao treći talas epidemije, on kaže da se nikad ne smiju pohvaliti, ali da se može reći kako trenutno stojimo dobro. – Na vrijeme smo nabavili opremu i rekonstruisali zdravstvene kapacitete. Mnogo truda i organizacije je iza nas – ocjenjuje on.

Srpskainfo