U vreme kada je vera u religiju i crkvu poljuljana zbog raznih afera, malverzacija i seksualnih skandala vezanih za pedofiliju, priča o jednom vladiki značajno može da popravi iskrivljenu sliku.

monah

Za vladiku Longina Černovačkog, igumana manastira svetog Vaznesenja u mestu Bančesku u Ukrajini, može se reći da je jedna od retkih svetlih tačaka u turobnom životu više od 400 mališana koji se nalaze ili su prošli kroz sirotište koje se nalazi pri ovom manastiru. Oni koji su imali prilike da ga upoznaju, za njega kažu da je živi svetac, a kao razlog tome navode njegovu ljubav i posvećenost deci.

Naime, Longin usvaja svu decu koja su odbačena od roditelja i do sada je od njih 400, pod njegovim prezimenom, počevši od devedesetih godina zavedeno čak 250 mališana.

 beba

Kako se navodi, među tom decom je najveći broj onih koji su rođeni sa invaliditetom, razvojnim smetnjama, ali nažalost, i virusom HIV-a.

Zahvaljujući njemu veliki broj mališana je sklonjen sa ulice i izveden je na pravi put, zbog čega ga svi oni smatraju i zovu svojim ocem, zbog čega se kasnije, kad oforme svoje porodice, vraćaju i sami u manastir da pomažu Longinu oko podizanja i usmeravanja na pravi put druge dece.

O njemu i ostalim plemetnim monasima snimljen je i dokumentarni film u kojem se vidi na koji način i sa koliko ljubavi vode računa o mališanima koji su svoju porodicu i dom pronašli pod njihovim krovom.

https://www.youtube.com/watch?v=KAutS6kYmVg

Blic