LAKTAŠI, 7. oktobra – JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši vas poziva na monodramu „Bog“ koja će biti izvedena u utorak, 11. oktobra 2022. sa početkom u 20 časova u velikoj sali.


Monodrama „Bog“ urađena je po tekstovima čuvenog Matije Bećkovića. Tekst je sastavljen od nekoliko poema, dok je u ključnoj, „Bogojavljenje“ veći dio teksta iskorišten upravo za ovu monodramu.

U monodrami se pojavljuje prvi lik koji preuzima ulogu lamentatora i naratora. Očajan, bijesan i nemoćan, priziva Boga i zamišlja kako bi sve izgledalo kada bi se upravo on i pojavio. Dominiraju ljudi bez pameti, obraza i imena, čime autor konstantno aludira na nevjernike.

Pored prvog lika, Nenada Šakova, u monodrami se pojavljuje još sedam ličnosti različitih karaktera, podijeljenih na četnike i partizane, a većina njih je u konfrontaciji sa Bogom. Oni drugi doživljavaju pokajanje i shvataju smisao vjere i Boga. Karakteristika ove drame ogleda se i u tome da su mjesto i vrijeme radnje potpuno neodređeni, čime autor ostavlja mogućnost publici da zamišljaju sopstvene prostore kao plod njihove mašte.

Atmosferi dodatno doprinose i muzički segmenti, a korišćene su kompozicije Sanje Ilića, Pavla Akcentijeva i Vojislava Vokija Kostića.