LAKTAŠI, 31. maja – U Srpskoj sve više maha uzima trend snimanja i fotografisanja sahrana, čime ožalošćene porodice nastoje da od zaborava sačuvaju posljednji ispraćaj svojih najmilijih.

groblje-foto-S-PASALIC

Za razliku od danas, sahrane na ovim prostorima prethodnih decenija bile su kudikamo rjeđe fotografisane, ali su zato kadrovi na fotografijama bili dosta “smjeliji”. A razlika u ovom običaju nekad i sada ogleda se u tome što su fotografi u prošlosti, osim toga što su se svojski trudili da hronološki zabilježe cjelokupnu atmosferu tokom sahrane, imali zadatak da naprave i koju fotografiju preminulog, sve u otvorenom sanduku?!

Danas, međutim, pojedine porodice traže snimanje ili fotografisanje samo dijela sahrane – od trenutka kad sveštenik uđe u kapelu da održi opelo, pa do spuštanja sanduka u raku, dok pojedinci žele da zabilježe što više detalja.

To podrazumijeva “dokumentovanje” brojnosti i ponašanja onih koji su došli da pokojniku odaju posljednju poštu, slikanje cvijeća i vijenaca koje su donijeli, a ponekad i koji kadar ili fotografiju sa ručka “za pokoj duše”.

U nekoliko fotografskih radnji potvrdili su za naš portal da njihove usluge, ipak, najčeše traže članovi porodice preminulog, koji su u inostranstvu.

– Ako nisu u prilici da dođu, zaduže nekog od rodbine, prijatelja ili komšija da organizuju sahranu, te da angažuju fotografa ili kamermana. Tako imaju priliku da vide kako je prošao posljednji ispraćaj njihovog oca, majke, tetke ili nekog drugog člana porodice i ko je došao na sahranu – kažu fotografi i dodaju da ne ulaze u motive svojih mušterija zašto snimaju ili slikaju sahrane bližnjih.

Naglašavaju da su im mušterije ljudi sve tri vjere, obrazovani i oni manje učeni, siromašniji, ali i oni sa dubljim džepom.

Svetozar N. iz okoline Banjaluke kaže da mu album fotografija sa majčine sahrane znači puno.

– Neki u selu su mi zamjerili što sam angažovao fotografa, ali ja se ne kajem! U tim trenucima niste ni svjesni šta se dešava oko vas, ni ko je došao da vam izjavi saučešće. Kasnije sam na fotografijama sve to vidio. Možda neprimjereno zvuči, ali zadovoljan sam organizacijom sahrane i time kako je sve proteklo. Na fotografijama se, takođe, jasno vidi koga je iskreno potresla majčina smrt  – kaže naš sagovornik.

 

Blic