LAKTAŠI, 04. septembra – Nordhajm, najveći krematorijum u Švajcarskoj, počeće da skuplja plemenite metale iz pepela pokojnika.

sahrana-sanduk

U ovom krematorijumu u Cirihu godišnje se kremira više od 6.000 tijela, a grumeni zlata, srebra i platine koji prežive temperaturu od 700 stepeni Celzijusa sve je što ostane od tijela poslije kremiranja.

Međutim, preduzimljivi Švajcarci su od ovog mjeseca pustili u pogon mašinu koja filtrira dragocjene metale koje će poslije kasnije da prodaju. Oni će tako da pokupe krunice, zlatne zube, inplatante i nakit koji ostanu od pokojnika.

Pojavile su se i neke polemike o tome da li novac od prodaje treba da bude vraćen porodici pokojnika ili ga uplatiti u državnu kasu.

Procjenjuje se da će grad Cirih na ovaj način od krematorijuma da zaradi oko 100.000 švajcarskih franaka (oko 87.000 evra) godišnje.

 

Porodice pokojnika koji žele da budu kremirani mogu da odbiju filtriranje pepela, i tada će pepeo sa svim eventualnim dragocjenim metalima biti zajedno položeni u urnu. Međutim švajcarski mediji javljaju da je pepeo trećine kremiranih ipak podvrgnut filtriranju.

Sličnu tehnologiju filtriranja uveo je i još jedan švajcarski krematorijum, Zoloturn, smješten između Bazela i Berna. Otkako su počeli sa tom aktivnošću još 2013, od recikliranja metala zarađuju oko 40.000 franaka (34.100 evra) godišnje.

Krematoriji St. Galen, Arau i Bazel neće filtrirati pepeo pokojnika.

– Pepeo u potpunosti pripada porodici preminulog, a ne krematorijumu ili državi – rekla je Ursula Lauper, portparol krematorijuma St Galen, prenosi Blic.

(Bluewin.ch/Srpskainfo)