TOMSK, 01. septembra – Bojan Grujić iz Ljubovije osvojio je nagradu za najbolju kreaciju na takmičenju u Rusiji kada je motornom testerom izrezbario skulpturu Arhanđela Gavrila.

bojan-grujić

Ovaj skulptor napravio je najimpozantniju skulpturu u Tomsku, gradu u Rusiji, na takmičenju u rezbarenju motornom testerom.

Skulptura Arhanđela Gavrila je najviša u parku skulpture „Okolica“, visoka čak 6,5 metara, a za njeno rezbarenje bilo je potrebno pet dana po 12 sati rada.

Bojan Grujić, iz Ljubovije, inače je poznati skulptor – pravi velike, monumentalne skulpture, izrađene najčešće od drveta, kamena i metala, a inspiraciju pronalazi u slovenskoj mitologiji i velikanima istorije.

U Rusiji, u gradu Tomsku, održano je finalno takmičenje u rezbarenju motornim testerama i ručno u drvetu, sibirskom kedru. Riječ je međunarodnom nadmetanju, a ove godine je bilo 145 učesnika iz 33 zemlje, najviše iz Rusije.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

– Ove godine pozvan sam kao predstavnik Srbije na „Festival sekire“ ili „Prazdnik topora“, i to već drugi put zaredom. Moja skica Arhanđela Gavrila bila je izabrana od žirija kao jedna od ukupno tri skice. Na prethodnom festivalu pravio sam skulpturu Triglav, a takođe sam bio i na zimskom festivalu u ledu. Prvenstvena ideja je bila da pravim skulpturu od četiri metra, ali sam na kraju uzeo još veće deblo. Poslije pet dana po 12 sati rada i dosta truda, rezultat je ova skulptura anđela, visoka preko 6,5 i široka pet metara, a deblo je u osnovi prečnika skoro metar – priča Grujić za Blic.

Na proglašenju pobjednika, Grujić je dobio posebnu nagradu za najbolju kreaciju.

– Skulptura je pravljena na zemlji, u horizontalnom položaju. Za rad sam koristio motorne testere „Husqvarna 572hp“ i „Stihl180 Carving E“. Krila su izvučena iz drveta visokog oko tri metra, kao i mač, koji su kasnije dodati na gotovu figuru. Arhanđel Gavrilo je ideja koju sam dobio prije nekog vremena. Anđeli su teme koje su mi zanimljive za rad – kaže ovaj umjetnik za Blic.

Bojan je objasnio da mu je bilo veoma bitno učešće na festivalu u Rusiji, jer to znači dalje napredovanje i biti konkurentan, ali i družiti se, steći nova poznanstva i razmeniti iskustva.

Sljedeće rezbarenje u ledu

– Definitivno sam pobijedio sebe. Preliminarno sam obaviješten da ću biti pozvan i na zimski festival, koji će biti održan takođe u Tomsku. Novi, zimski poduhvati me čekaju na brojnim festivalima rezbarenja u ledu, na kojima ću sigurno učestvovati – najavljuje Grujić.

 

Srpskainfo