LAKTAŠI, 25. januara – Obilni, kalorični obroci – ostav. Većina slava, praznika je za nama, i mada možda smatrate da je prerano, ali treba se okrenuti zdravom načinu ishrane. Započnite trodnevnu dijetu koja će vas osloboditi nadutosti, ubrzaćete metabolizam i očistiti telo od toksina.
FOTO: Schutterstock
Širi struk, letargija, nadutost i želje za slatkim ili slanim nestaće za tri dana koliko traje poseban režim ishrane

1. DAN – ZAUSTAVITE PROVALU GLADI

Zaustavite prejedanje uz pomoć ovih sitnih namirnica koje pomažu i da smršate. Ujtru pojedite dva jaja – ako ste ih izbacili iz ishrane, ponovo razmislite. Nedavna istraživanja su pokazala da žene koje pojedu dva jaja svako jutro dnevno konzumiraju 300 kalorija manje i izgube 65 odsto više težine nego osobe koje jedu pecivo. Jaja su odlična za početak dana jer su puna proteina.

Takođe, grickajte pinjole tokom dana – one će vam smanjiti apetit za 60 posto i to u trajanju od 4 sata. Eksperti veruju da njihove polinezasićene masti podstiču hormon za suzbijanje apetita u mozgu.  Ograničite se na jednu šaku dnevno, koju možete raspodeliti na dve manje porcije.

Ostatak dana jedite sveže povrće, pijte dosta vode i nezašećeren čaj ili kafu.

2. DAN – VRATITE ENERGIJU

Da biste se oporavili posle “napada” šećera u raznim poslasticama, navalite na citrusno voće. Naime, voće bogato vitaminom C dokazano podiže energiju. Ono pomažu telu da iz hrane apsorbuje više gvožđa koje daje energiju. Zato neka drugi dan dijete bude uz što više citrusnog voća raspoređenog u tri obroka.

Na meniju za ručak i večeru neka bude i riblje meso bogato omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.

3. DAN – REŠITE SE NADUTOSTI

Nivo soli u vašem organizmu može zaustaviti izbacivanje tečnosti, pa možete dobiti i do 2 kilograma. Zato pijte više vode. Naročito trećeg dana dijete. Za maksimalan rezultat pijte 10 čaša dnevno. To će biti dovoljno da  jetra i bubrezi “isteraju” toksine. Za doručak pojedite dva jaja bez masnoća. Ručak neka bude lagan – povrće (do 200 grama) i integralna riža (50-70 grama), a večera piletina i sveža salata. I što je najvažnije jedite polako. Žene koje žvaču najmanje 20 puta svaki zalogaj hrane, dnevno pojedu 210 kalorija manje.

 

Napominjemo da se savjeti odnose na zdrave osobe, i da bi prije početka dijete najbolje bilo konsultovati se sa ljekarom.

 Žena.rs