LAKTAŠI.10.marta- Neobična priča, koja bi, da nije žalosna, bila smiješna, dolazi iz Mrčevaca.

“Evo našli smo mašinu koju smo tražili osam mjeseci.”

I to kod komšije na njegovom imanju. Povrtlari iz Lijevče polja odmah su otišli kod Daneta Paspalja da vide u kakvom je stanju mašina za pakovanje luka, čijim nestankom se prethodnih mjeseci bavila policija i banjalučko Okružno tužilaštvo.

Nestanak je prijavilo Udruženje povrtlara jer im je prošle godine propalo na tone luka zbog i više nego bizarnog razloga.

Luk nisu na vrijeme upakovali u posebne vreće jer je, iz lokalnog udruženja, nestala mašina za pakovanje. Onoga kod koga je pronađena odlučili su da ispitaju na licu mjesta.

Pošto tvrde da je pakirnica za luk njihova i samo njihova, nije im se svidjelo ono što su čuli od domaćina. U Danetovom skladištu mašina stoji više od dvije godine. Kaže da je svojevremeno sklopio ugovor o pakiranju luka sa lokalnim udruženjem “Integralna proizvodnja voća” – u kojem, što je apsurd cijele priče, takođe tvrde da je mašina njihova – i da su je kupili uz donaciju USAID-a.

“Ja stvarno ne mogu da shvatim kako nešto što je već “nestalo” može ponovo da nestane, ali eto to je vjerovatno za riplijevu rubriku “Vjerovali ili ne” i za Politikin zabavnik. To govori o ozbiljnosti ljudi koji iznose takve optužbe”, kaže Mladen Stojković, predsjednik udruženja “Integralna proizvodnja voća”.

Pošto im je ugovor o zakupu mašine sa domaćinom Danetom odavno istekao – planirali su da ovih dana odvezu pakirnicu kod drugog zakupca. Tako se po selu i pročulo da je mašina, vrijedna 400 hiljada maraka, konačno pronađena i da se seli sa lokacije na lokaciju. I tad je kod povrtlara proradio revolt.

“Tražimo od domaćina da zatvori ovaj objekat, da ne može niko odavde iznijeti ništa dok mi ne dobijemo ove odgovore. Ako neko bude vršio neki pritisak na njega mi smo spremni da dođemo ovdje i da stanemo ispred ove hale i da ovu halu ne može niko otvoriti”, poručio je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS.

To su i uradili, uz cjelodnevnu stražu. Na lice mjesta došla je i policija da vidi u čemu je kvaka ali, nakon rasprave, ni oni nisu uspjeli da rasčivijaju čija je mašina. Svoje tvrdnje povrtlari će poslati na nekoliko adresa.

Na kraju je dogovoreno da se sutra svi okupe na istom mjestu i da na livadu donesu, svako svoje, dokaze o vlasništvu. U Mrčevce kod Laktaša doći će i inspektori Uprave za indirektno oporezivanje jer za spornu mašinu, prilikom uvoza, navodno nije plaćen PDV.

https://youtu.be/CJMXRzsiYh0

/Atv/