LAKTAŠI, 07. oktobra – Zvona iz hrama Svetih ravnoapostolnih cara Konstantina i carice Jelene odzvanjala su Mrčevcima kod Laktaša pozivajući mještane na molitvu. Uz prisustvo vjernika, patrijarh srpski Irinej i vladika banjalučki Jefrem, osveštali su hram podignut u čast nevinim žrtvama ustaškog terora Drugog svjetskog rata. Nakon osveštanja, patrijarh Irinej je, u besjedi, pozvao narod na jedinstvo.
Mrcevci crkva

“Ja bih ispred ovog svetoga mjesta da pozovem sve građane Repulike Srpske da žive u slozi i miru. Mi smo mali narod i da bi se održali moramo biti složni i jedinstveni. To nas je održavalo kroz čitavu istoriju to će nas održavati i u buduće”, istakao je parijarh Irinej.

U naletu ustaških jedinica za samo jedan dan u selu Mrčevci ubijen je 141 mještanin. Čitave porodice tada su gotovo nestale, podsjetio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je ujedno i jedan od kumova hrama. Poručio je da je hram sagrađen voljom naroda.

127608_1

“Naravno da je ovdje uvijek postojala želja ovog naroda da se izgradi hram posvećen tim žrtvama, ali i drugm žrtvama u Drugom svjeskom ratu i posljednjem otadžbinskom ratu”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Izgradnju svetinje pomoglo je više od 2000 darodavaca. Mještani, ali, i vjernici koji su došli u Mrčevce, kažu da je hram velika radost.

“Crkva je ta jedina koja je uspjela da okupi sav srpski narod i da ga i dalje drži na okupu”.

“Koja bi riječ mogla ovu ljepotu da opiše šta smo mi dobili u svom selu. Mislim da je zaslužan i  otac Stanko sa svim mještanima i sa narodom dobrog srca”.

“Baš je divno, divno. Nisam vidio ovakve jedne ljepote odavno već”, istakli su vjernici.

Mrčevci imaju 204 domaćinstva, sa oko 650 stanovnika. Radovi na izgradnji hrama su trajali osam godina, a crkvena zvona su se prvi put oglasila prije četiri godine.

ATV