BANJALUKA, 01. decembra – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nadu da će ovogodišnja humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrnim srcima” biti uspješna, te posebno istakla značaj povećanja svijesti o potrebama prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj.

Nakon sastanka sa predstavnicama Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, na čiju inicijativu će biti prikupljanja sredstva za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da je ovo veliki poduhvat i prva ovakva banka u okviru BiH.

– Moja zahvalnost Udruženju “Mrvice” koje je ove godine inicijator jedne velike, dobre ideje, ali i zahvalnost našim ljudima u Univerzitetskom kliničkom centru koji su prihvatili ideju uspostavljanja prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj – rekla je Cvijanović.

Cvijanović je podsjetila da će to biti i prva banka humanog mlijeka u BiH, kakve danas postoje u savremenom svijetu, a posljednjih nekoliko godina i u našem okruženju.

– Rukovodeći se tim dobrim praksama, odlučili smo se za jedan ovako veliki poduhvat. Ove godine, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju neće biti našeg tradicionalnog okupljanja, ali ćemo imati program – navela je Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da će joj partneri u ovoj tradicionalnoj humanitarnoj kaciji, koja se ove godine organizuje 11. put, biti djeca širom Republike Srpske.

– Ovo je prilika da se i njima zahvalim kao partnerima predsjednika Republike i svih naših udruženja koja su uključena u ovu aktivnost – napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanović je iskazala posebnu zahvalnost Udruženju “Mrvice”, koje pokazuje aktivizam i koje je uspjelo da se izbori za povećanje svijesti o tome šta su potrebe prijevremeno rođene djece.

– Uvijek smo srećni kada možemo zajedno da organizujemo neku dobru aktivnost te vrste. Naravno da smo razmišljali da li da u ovakvim okolnostima nešto uopšte organizujemo, ali želimo da organizujemo dobre stvari – poručila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, već postoji dobra veza između institucija Republike Srpske i udruženja.

– Svaki put kada se ta pomoć odnosi na podršku našoj djeci onda smo zadovoljni i srećni i vjerujem da će ovogodišnja akcija biti uspješna, kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina – rekla je predsjednica Republike.

Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” tradicionalno se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorištena za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a osnovna namjera je da se prijevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko.

U okviru akcije, u periodu od 1. do 31. decembra ove godine, biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj, građani će biti u prilici da podrže akciju sa jednom KM i na taj način daju svoj doprinos cjelokupnoj akciji.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.

RTRS