LAKTAŠI, 05. septembra – Prerađivači povrća ove godine su u dilemi kako napuniti tegle. Suša je prepolovila rod, pa će, kažu, biti primorani da većinu sirovine uvezu.

Uglavnom kubure sa paprikama koje su u Srpskoj slabo rodile, a u Vitaminki strahuju da će uvoznu morati papreno da plate. Ipak, uvjeravaju da to neće uticati na cijenu finalnog proizvoda.

“Ja se nadam da nećemo biti primorani korigovati cijene i zbog toga ćemo mi pokušati da proizvodemo one količine koje će se moći otkupiti po planiranim cijenama ili ukoliko budemo platili veće cijene da unutrašnjim racionalizacijama korigujemo cijenu da potrošač ne bi imao promjenu”, rekao je direktor Vitaminke Žarko Mikić.

Cijene će ostati iste, ali zato nisu sigurni da će krajem sezone imati dovoljno proizvoda, kažu u Vitaminki. Ništa bolja situacija nije ni u semberskoj Savi. I tamo kubure sa sirovinom, ali su im sporne i cijene koje nude domaći prozivođači. Navikli su da uvozno povrće papreno plate, ali im sad ozbiljno parira i domaće.

“Paradajza ima dovoljno, međutim ove druge sirovine, mislim da je suša uzela svoje danak i da je jedno 30 od sto možda i do 40 od sto manje sirovine. Mi ćemo biti prinudjeni kao i do sada da vršimo nabaku sirovine iz inostranstva, iz Srbije i Makedonije. Vidjećemo koje će to biti količine, koliko će biti potrebno da uvezemo”, rekao je direktor Fabrike za predradu voća i povrća “Sava Semberija” Vojo Kosanović.

Povrtlari imaju svoju priču. Kažu da prerađivači više vole uvozno, nego domaće. A što se tiče većih cijena – imaju objašnjenje. Dobar dio prošlogodišnje proizvodnje nisu uspjeli da prodaju, pa im je sve propalo. Zbog toga su ove godine posadili manje povrća, a onda je i to malo uništila suša.

“Tako da smo 30 odsto manje zasadili, a onda je suša sigurno učinila 40-60 odsto, ima kultura na koje je 60 odsto uticala suša i biće manja ponuda, manji prinosi, a čim je manja ponuda, to se odražava na cijenu i već sada imamo visoke cijene. Koliko će otprilike porasti cijena? Sigurno će biti 40-50 od sto viša cijena”, rekao je predsjednik Udruženja povrtlara RS Branko Mastilo.

Dok proizvođači i prerađivači kalkulišu kako će iz sezone izaći, kupci kažu da im uvijek ostaje opcija da zasuču rukave i naprave domaću zimnicu.

 

/Atv/