LAKTAŠI, 28. avgusta – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske počelo je sa realizacijom akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju” čiji je cilj povećanje stepena bezbjednosti djece u saobraćaju, imajući u vidu da je njihovo prisustvo daleko veće na ulicama sa početkom školske godine, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

policija-djeca
Miljanovićeva je naglasila da će policijski službenici MUP-a Republike Srpske tokom ove sedmice obići sve škole, kako bi se utvrdila najbolja rješenja i najbezbjednije trase kretanja grupa učenika iz prigradskih naselja i iz dijelova grada u kojima nema škola.

“Takođe, iniciraće se i postavljanje pješačkih barijera za sprečavanje direktnog izlaska djece na kolovoz, te sankcionisati nepropisno parkiranje u zonama škola, kao i u zonama pješačkih prelaza”, navela je ona.

Miljanovićeva je najavila da će u prvoj polovini septembra, u saradnji sa direktorima i pedagozima škola, za najmlađe učenike biti organizovana predavanja o temi bezbjednog i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju.

Istovremeno, kaže ona, tokom septembra biće pojačano prisustvo policijskih službenika u urbanim zonama i u blizini školskih objekata, kao i samo nadziranje i regulisanje saobraćaja s ciljem smanjenja brzine kretanja vozila.

“Policijski službenici će tokom narednog mjeseca vršiti i pojačane kontrole vozila kojima se obavlja organizovan prevoz djece, a vozila koja odaju sumnju da su tehnički neispravna, upućivaće se na vanredni tehnički pregled”, naglasila je Miljanovićeva.

 

/SRNA/