LAKTAŠI.10.aprila-  Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske sprovodi akciju pod nazivom “Pojačana kontrola vozača traktora i radnih mašina” s ciljem povećanja bezbjednosti vozača traktora i radnih mašina, ali i ostalih učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na tehničku ispravnost vozila i utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu vozača.

TRAKTOR

Podsjećajući da se učešće traktora i radnih mašina u saobraćaju povećava početkom proljetnih poljoprivrednih radova, iz MUP-a upozoravaju da bezbjednost svih učesnika u saobraćaju može biti ugrožena ako ne budu poštovani zakonom propisani uslovi.

Iz MUP-a navode da je prošle godine evidentirano 130 saobraćajnih udesa u kojima su učestvovali traktori i radne mašine. U tim nesrećama četiri osobe su poginule, 18 je teško povrijeđeno, a 35 lakše. U 73 saobraćajne nezgode nastupila je materijalna šteta.

Analiza MUP-a Srpske pokazuje da se ove saobraćajne nezgode najčešće događaju na lokalnim putevima, zatim na nekategorisanim i na regionalnim putevima.

Iz MUP-a apeluju da vozači traktora i radnih mašina poštuju zakonske propise za bezbjedno učešće u saobraćaju, ali i da drugi učesnici u saobraćaju povećaju opreznost zbog njihovog učešća u saobraćaju.

/SRNA/