LAKTAŠI, 23. novembar – U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra vozi se po suvim ili mjestimično vlažnim kolovozima, dok na dionicama koje prolaze uz rijeke, kroz kotline i preko prevoja, magla mjestimično smanjuje vidljivost.
U sjenovitim dijelovima puteva ima vlažnih lokaliteta, posebno u višim planinskim predjelima, koji su zaleđeni zbog niske temperature tokom noći, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

2a934-autoput-696x292

Sitnijih odrona kamenja i zemlje na kolovoz ima na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Bez obzira na vremenske prilike, posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno.

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica saobraćaj se odvija usporeno.

Saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikt i granica Republike Srpske/Brčko distrikt-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina, od fabrike “Pirometal” do šljunkare, naselje Gredice, od 8.00 do 16.00 časova izvode se deminerski radovi, a saobraćaj se odvija tako da 30 minuta traju obustave, a 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminiranja terena na deminerskom radilištu Klakari Donji 12 i Klakari Donji 13, na magistralnom putu Brod-Odžak radnim danima od 8.00 do 18.00 časova saobraćaj će se odvija tako što obustave traju 30, a propuštanja saobraćaja 10 minuta.

Radovi su u toku na dijelu magistralnog puta u gradskoj zoni Nevesinja, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja sa postavljenom privremenom signalizacijom. Radovi se izvode svakodnevno od 7.00 do 17.00 časova.

Počeli su radovi na izgradnji novog armirano-betonskog mosta preko rijeke Zavidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u Zovom Dolu.

Dok novi most ne bude izgrađen i pušten u upotrebu saobraćaj se odvija jednosmjerno preko izgrađenog privremenog mosta u neposrednoj blizini.

U tunelu Kalovita Brda na dionici magistralnog puta LJubogošta-Pale saobraćaj je zbog sanacionih radova potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice auto-puta Banjaluka-Prnjavor.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor u Drugovićima uspostavljen je poseban režim saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare završeni su planirani radovi na sanaciji klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena aktuelnim radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, koji je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo i dionicama Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je preventivna kampanja AMS Republike Srpske i auto-moto društava “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2017”, koja će trajati do 24. novembra na području 31 lokalne zajedinice širom Republike Srpske.

Podršku u njenoj realizaciji pružaju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i “Optima grupa”.

Stručne ekipe AMS Republike Srpske u sklopu ove akcije danas će u Trebinju od 9.00 do 11.00 i u Bileći od 13.00 do 15.00 časova besplatno kontrolisati ispravnost vozila u zimskim uslovima.

Na području FBiH vidljivost je zbog magle ili niske oblačnosti smanjena na autoputu Zenica jug-Sarajevo sjever, kao i na magistralnom putu Ripač-Vrtoče.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama.

Danas počinju radovi na asfaltiranju na regionalnom putu Živinice-Međaš, zbog čega će saobraćaj biti obustavljen od 8.00 do 17.00 časova, a vozila će saobraćati alternativnim pravcima. Predviđeno je da radovi traju dva dana.

Radovi na izgradnji pješačkog prolaza izvode se na magistralnom putu u Konjicu, zbog čega tokom dana dolazi do usporenog saobraćanja.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama gdje su u toku radovi, uključujući magistralne puteve Odžak-Vukosavlje i kroz mjesto Drivuša, kao i regionalni put Srebrenik-Donja Orahovica.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

 

/SRNA/