LAKTAŠI, 04. jula – Svete tajne su sveštenoslužiteljske radnje u kojima na vidljiv način primamo blagodat nevidljivog Svetog Duha. Ima ih sedam. Neke su obavezne i sveobuhvatne za sve vernike: Krštenje, Miropomazanje, Pokajanje i Pričešće; Braka za većinu vernika, Sveštenstva za klir crkveni; a Jeleosvećenja za bolesnike (telesne i duhovne).

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA

U Svetoj tajni jeleosvećenja Bog Duh Sveti, silazi u pomoć kada se život čovečiji nađe u velikoj nevolji i opasnosti od bolesti i nemoći. Okrepljuje, snaži i leči bolesnika. Cilj ove Svete tajne je opraštanje grehova i povratak zdravlja obolelog. „Potom ga nađe Isus u hramu i reče mu: Eto postao si zdrav, više ne griješi, da ti se što gore ne dogodi“. (Jn. 5, 14). Ova Sveta tajna je ustanovljena i u život Crkve uvedena od strane Svetih Apostola. „I demone izgonjahu i pomazivahu uljem mnoge bolesnike, i isceljivahu“. (Mk. 6, 13)

Sveta tajna jeleosvećenja sastoji se iz molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, kroz koje deluje Božija blagodat za ozdravljenje bolesnika, a bolest ovde podrazumeva oboljenje duše ili tela.

Božija blagodat u ovoj Svetoj tajni leči telo od njegove nemoći i čisti dušu od njenih grehova.

Ova Sveta tajna se vrši u Crkvi od Hristovog vremena. Po zapovesti Hristovoj apostoli su išli da propovedaju Jevanđelje, i među drugim ljudima i „pomazivali jelejem mnoge bolesnike i lečili ih“ (Mk. 6, 13). Vršenje ove Svete tajne preneseno je na episkope i sveštenike zapovešću apostola. Sveti apostol Jakov piše sasvim jasno: „Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod, i ako je greh učinio oprostiće mu se“ (Jk. 5, 14-15)

Sveta tajna jeleosvećenja vrši se, ne samo nad teškim bolesnicima i onima koji umiru, nego se ova čudotvorna Sveta tajna vrši i nad onima koji su lakše bolesni.

POUKE VERNIMA

Sveta tajna jeleosvećenja se može ponavljati više puta. Na njoj mogu učestvovati (po potrebi i više puta godišnje) svi verni, a osveštano ulje i brašno može koristiti svaki pravoslavno kršten i miropomazan vernik.

U naše vreme ovu Svetu tajnu vrše sveštenici i pojedinačno, samo na molbu vernika i to uglavnom u vreme vanrednih bolesti i većih iskušenja, a redovno se vrši jedanput godišnje u našoj crkvi u toku Velikog i Časnog Posta, na Ognjenu Mariju i za vreme Božićnjeg posta.

UPOTREBA OSVEŠTANOG ULjA I BRAŠNA

Svi verni koji učestvuju u Svetoj tajni jeleosvećenja mogu doneti spiskove ukućana i srodnika koje predaju svešteniku, a svoje ulje i brašno (u manjim količinama) stavljaju ispod stola na kome se nalazi Sveto Jevanđelje, kao i brašno i jelej koji koriste sveštenici za pomazivanje bolesnika u toku Svete tajne.

Po završetku Svete tajne jeleosvećenja verni uzimaju osveštano ulje i brašno, nose svojim domovima i upotrebljavaju na sledeći način:

Osvećenom brašnu dodaje se jedan kilogram brašna (ako je više ukućana onda i više) i od toga, umesivši ga sa svežom vodom, dodajući mu malo osvećene (bogojavljenske ili druge) vodice i malo (najviše supenu kašiku) osvećenog ulja, naprave pogaču. Pogača se ispeče, i kada se ohladi iseče na komadiće (veličine kocke šećera) koji se ostave se na čist papir duže vreme da se dobro osuše. Tako dobro osušene komadiće (koji su po obliku nalik nafori) staviti u jednu papirnu kesu, i sledećih, preporučljivo je četrdeset dana, uz pojačanu molitvu, uzimati svako jutro posle molitve (i nafore ko ima) po jedan komadić natašte, zatim gutljaj-dva osveštane vodice (ko ima) i tek onda uzeti uobičajeni doručak ili nešto drugo.

Ostatak osveštanog ulja se može upotrebiti stavljanjem nekoliko kapi u jelo, a ako je potrebno i može se pomazivati oboleli deo tela.

Osveštane namirnice se mogu podeliti i sa drugim vernicima koji će ih prema priloženom uputstvu sa verom i molitvom upotrebiti.

1004710_1682004872078511_8638407276868325435_n

Na Ivanjdan, u petak 7. jula 2017. godine, sa početkom u 17:00 časova, u hramu Pokrova  presvete Bogorodice,  biće služena Sveta tajna jeleosvećenja.
Dobrodošli su svi koji su u mogućnosti da dođu i uzmu molitveno učešće.