LAKTAŠI, 04. septembra – Naučnici već godinama upozoravaju kako se Zemlja zagrijava te da će sve viša temperatura uticati na klimatske promjene i naše živote.

vrucina-2

No, koliko god oni puta ponovili neke naučne činjenice, toliko puta neko odmahne rukom i kaže kako su ljeta uvijek bila vruća, a zime hladne.

Istina, jesu, ali podaci pokazuju kako je u proteklih 150 godina temperatura širom svijeta narasla za barem pola, a u prosjeku za jedan stepen.

Anti Liponen, istraživač iz finskog Meteorološkog instituta prikupio je mjerenja o prosječnim temperaturama širom svijeta i napravio vizualizaciju koja je s jedne strane zanimljiva za pogledati, ali i pokazuje zastrašujuće podatke. Zemlja postaje sve toplija!

Liponen je u svojoj vizualizaciji obuhvatio podatke iz 191 zemlje svijeta i pokazao koliko se temperatura u toj zemlji promijenila u odnosu na prosječnu temperaturu koju je NASA zabilježila između 1951. i 1980. godine, prenosi Dnevnik.hr.

Na početku vizualizacije gotovo sve zemlje predstavljene su plavim krugovima (temperaturama nižima od prosjeka). No, kako vrijeme prolazi, ti krugovi postaju sve crveniji i veći. Najveća promjena vidljiva je u ovom vijeku kada su svi krugovi na ekranu crveni i rastu.

Liponen upozorava kako je porast temperature od dva stepena dovoljna da utječe na klimu i klimatske promjene. Neke zemlje su tu temperaturu već dostigle.

 

Srpskainfo