LAKTAŠI, 06. jula – Registracija vozila u Srpskoj trebalo bi na jesen ponovo da pojeftini za 10 odsto, potvrđuju u Agenciji za osiguranje RS.

automobil-parking-1

Stručne službe ove agencije već analiziraju kolika je dovoljnost premije u oblasti obaveznog auto-osiguranja u Srpskoj i za sada smatraju da bi moglo biti uslova da se premija spusti za novih 10 procenata.

Konačnu odluku ova agencija, kao regulator, trebalo bi da donese za otprilike dva mjeseca, kaže direktor Agencije Slaven Dujaković.

– Najavio sam i Udruženju društava za osiguranje RS smanjenje tarife za oko 10 odsto, ako bude dovoljnost premije. Svi parametri za sada pokazuju da bi to moglo biti, i to na kraju trećeg kvartala ove godine – kaže Dujaković, ističući da je sve to dio pripreme osiguravajućih kuća u Srpskoj za liberalizaciju tržišta, koja u ovoj oblasti djelimično počinje od oktobra naredne godine.

 

registracija

Prošle jeseni je, podsjeća, Upravni odbor agencije prvi put donio odluku po kojoj je cijena premije osiguranja od auto-odgovornosti za motorna vozila, koja se plaća prilikom registracije, snižena za 10 odsto. To je bilo prvo pojeftinjenje te tarife u 20 godina. Srpska inače ima najskuplju polisu osiguranja u odnosu na sve zemlje okruženja.

Kako ističe, ako se donese nova odluka o pojeftinjenju, to će značiti da će vozači registraciju putničkih automobila plaćati oko 35 maraka manje nego sada, dok će za kamione i autobuse to biti u prosjeku jeftinije za oko 120 KM.

– Cilj ovog postepenog smanjenja premije je da se društva navikavaju da rade sa manjom cijenom premije, prije nego što krene prvo djelimična, pa i potpuna liberalizacija ovog tržišta – ističe Dujaković.