LAKTAŠI, 25. septembra – U srijedu (27. septembra) u 11.00 časova, na praznik Krstovdan, u hramu Sv. Konstantina i Jelene u selu Mrčevci biće odslužen Parastos svim mještanima sela Mrčevci postradalim u Drugom svjetskom ratu. Iako su nosili različita imena, rekli bismo, svi su oni, na neki način, bili Vukašin.

Vukašin Mandrapa, srpski seljak iz sela Klepci u Hercegovini, kanonizovan je 1998. godine za svetitelja, dobivši ime Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački koji se slavi 29. maja. Starca Vukašina je nakon svirepog mučenja januara 1943. godine zaklao ustaša Žile Friganović, koji je nakon tog čina poludio. Ono što ustaški koljač nikad nije mogao da zaboravi je taj nebeski mir na licu starca i smireni pogled zbog kojeg te noći više nikoga nije mogao da ubije iako je već zaklao preko hiljadu ljudi. A te riječi “Radi ti, dijete, svoj posao” svaki put bi ga prekidale kad bi se iznova dohvatio kame. Upravo tom događaju, je posvećena i ikona koju smo postavili u tekstu.

vukasin-i-ustasa

S obzirom da se istorija ne može izbrisati, nemili događaji koji su se dešavali ne mogu se, i ne trebaju, sakriti. Pa tako i selo Mrčevci, nosi svoj dio istine . Krajem septembra 1944. g. u selu Mrčevcima Ustaše (NDH) su napravile stravičan pokolj nad starcima, ženama i djecom. Spasili su se samo oni koji su uspjeli da pobjegnu na Kozaru.

I danas, Milan Balaban sa suzama u očima prepričava ono što je preživio kao desetogodišnji dječak i kaže da jedino što možemo da uradimo je da se molitveno sjetimo svih ljudi koji su postradali i da izvučemo pouku iz svega da nam se ova stradanja više ne ponove.