LAKTAŠI, 06. septembra – Na području opštine Srbac ove godine uklonjeno je devet neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

U Republičkoj upravi civilne zaštite navode da su oni na ovom području prošle godine uklonili još 39 mina, najvećim delom u pojasu pored Save.

Iz prethodnog rata ostao je veliki broj protivpešadijskih i protivtenkovskih mina, kao i minsko – eksplozivnih sredstava ručne izrade. To još uvek predstavlja veliku pretnju po bezbednost građana.

Borivoje Vrsajković, načelnik opštinskog Štaba civilne zaštite u Srpcu kaže da je veliki deo površina deminiran, ali taj posao ovde još uvek nije završen.

– To se posebno odnosi na područje Gaja i Ostrovče u Bajincima, Kobaša, Gnjilica i Srbac Sela. Zbog nedostatka novca, projekat deminiranja na području naše opštine još nije završen – rekao je Vrsajković.

On dodaje da je Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno Minsko-akcijskom centru, upućen zahtev za deminiranje registrovanih minskih polja. Iz Civilne zaštite opštine Srbac apeluju na građane da budu oprezni jer je više osoba u pojasu pored Save, posebno ribara, prethodnih godina ranjeno od zaostalih mina iz rata.

/Blic.rs/