LAKTAŠI, 28. novembra –  Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je u Gornjim Podgradcima da je projekat izgradnje brana i akumulacija za navodnjavanje veoma važan za područje Potkozarja i da je on rezultat želje poljoprivrednika, a posebno voćara, da bude trajno riješen problem navodnjavanja.

sanacijaputa6
Idejnim rješenjem projekta planirana je izgradnja brana i akumulacija na Bukovici, Lubini i Vrabaškoj, te izgradnja 160 kilometara cjevovoda za navodnjavanje oko 6.000 hektara zemljišta.

“Glavni projekat za izgradnju brana i akumulacija na Bukovici i Lubini, koje bi koštale oko 17.000.000 KM i obezbijedile navodnjavanje oko 2.000 hektara zemljišta, trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine”, rekao je Pašalić na sinoćnjem zboru građana na kome je mještanima Gornjih Podgradaca i okolnih sela predstavljeno idejno rješenje za izgradnju brana i akumulacija, te sistema za navodnjavanje na području Potkozarja.

On je naveo da bi do tada trebalo da bude završen i projekat izgradnje akumulacije na rijeci Vrbaškoj, ali da njena izgradnja, zbog niza okolnosti, nije izvjesna u skorijoj budućnosti.

Pašalić je dodao da je Svjetska banka izrazila spremnost da finansira projekat navodnjavanja na području Potkozarja.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić kaže da je insistirao na održavanju ovog sastanka jer je veliki broj građana izrazio sumnju po pitanju bezbjednosti planiranih brana i akumulacija na rječicama Bukovica, Lubina i Vrabaška, narušavanja prirodnog ambijenta i eksproprijacije zemljišta.

“Želimo da građani dobiju odgovore na svoja pitanja i da projektanti budu upoznati o njihovim dilemama. Jedino tako možemo doći do zajedničkih rješenja i vidjeti šta je u najboljem interesu za stanovnike ovog kraja, a posebno za poljoprivrednike”, naglasio je Adžić.

 

/SRNA/