LAKTAŠI.16.decembra- Nomadi iz kotorvaroških i kneževskih sela, koji su sa nekoliko stotina ovaca stigli u Lijevče polje, kažu da je ovo njihovo poslednje zimovanje u ravnici.

Foto: Zoran Pilipović / RAS SrbijaNomadi sa Vlašića u okolini Laktaša

Marinko Marić iz Imljana, Dimitrije Pavlović i Rifet Dunić iz Šipraga pričaju da su gotovo sve njihove komšije rasprodale stada i prestale da se bave ovim tradicionalnim zanimanjem.

 Razlog je zabrana nomađenja i sve manje njiva u ravničarskim područjima, gde su decenijama terali stada na ispašu.

– Nekada smo išli sve do mađarske granice, imali smo gde jer je SFRJ bila velika država. Njenim raspadom mi nomadi smo najviše pogođeni jer su sve ove državice posle Jugoslavije tesne  za naša stada – priča Dimitrije Pavlović, kojeg su prošle godine u blizini Nove Topole napali i pretukli kradljivci jaganjaca.

Foto: Zoran Pilipović / RAS SrbijaStotine ovaca sa Vlašića zimuje u Lijevču

Loša iskustva, problem sa loklnim stanovništvom, uzorane njive čine samo deo nedaća koje ih prate na dugom i višemesečnom putovanju, daleko od kuće.

– Ne vredi više čuvati ovce, tom zanimanju je odzvonilo. Težak je i neizvestan naš posao. Svi nas sapliću, a inspektori ponajviše jer je nomađenje zabranjeno. Gde god se pojavimo oni pišu kazne. Šta nam drugo preostaje nego da poslednja stada odvedemo u klaonicu – priča Pavlović, prognozirajući da će uskoro Vlašić, poznat po stadima ovaca, ostati pust.

Njegovim visovima i proplancima, dodaje Marinko Marić iz Imljana kod Kneževa, samo će zavijati gladni vukovi, medvedi i druge zveri.

– Svake godine pojavljuju se i nove, za nas nepoznate bolesti ovaca. Naše ovce su zdrave, ali se moraju preventivno zaštiti, vakcinisati, što je dodatni trošak – požalio se Marić koji ima 200 ovaca.

Foto: Zoran Pilipović / RAS SrbijaRifet Dunić pored ovna kapitalca

Rifet Dunić iz Kruševa Brda u kotorvaroškoj opštini priča da je on poslednjni nomad u svome kraju.

– Samo da mi deca porastu, imam ih četvoro, odmah ću odustati od stada i ovaca. Ne mogu više. Umorio sam se od hodanja svakojakim nedođijama. Više sam prešao peške nego mnogi automobilima, jer ovce čuvam do detinjstva – uverava nas Rifet u svoje nomadske muke i teškoće koje ga prate godinama. Srećom, još je povoljno vreme, bez velike hladnoće i snega, a kada zima zalupi svom žestinom i zamete staze i pažnjake, tek tada za Dimitrija, Marinka i Rifeta nastaju muke i nevolje.

Ovan kapitalac

Među nekoliko stotina ovaca dominira dvogodišnji ovan kapitalac. Njime se vlasnici stada ponose, pokazujući velike rogove i bogato runo.

– Ovo je najlepši i najveći ovan na Vlašiću. Draži nam je nego celo stado i šest magaraca – kaže Rifet Dunić.

 Izvor: Blic