LAKTAŠI, 05. marta – Iz Unije udruženja poslodavaca tvrde – svi oni koji na račun dobiju najnižu platu ili manji iznos, rade u sivoj zoni.
Zbog dijela plate koji ide mimo legalnih tokova nije poznato koliko je zaposlenih na minimalcu.

Sindikat traži da najniži lični dohodak bude povećan sa 520 na 600 maraka. Poslodavci smatraju da su to nerealni zahtjevi.

I jedni i drugi saglasni su da postoje malverzacije sa najnižom platom.

Sindikat i poslodavci nisu saglasni o visini najniže plate. Različite vrste podsticaja poslovnoj zajednici i ostale mjere Vlade za ublažavanje negativnih efekata pandemije na privredu, dovoljan su razlog da najniži lični dohodak sa 520 bude povećan na 600 maraka, smatraju u Sindikatu.

Kažu da bi veći minimalac imao značajne efekte na sve zaposlene.

– Јedno je da se zaštite oni koji su najugroženijem položaju, a drugi da te plate poguraju i ove druge – pojasnila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republke Srpske.

– Najniža plata nije plata već socijalna kategorija i smatramo da se svi oni koji imaju najnižu platu nalaze u sivoj zoni – mišljenja je Saša Trivić, predsjednik UUP.

U Vladi smatraju da iznos minimalca treba da bude dogovor sindikata i poslodavaca. Kaže da Sindikat ima jedan prijedlog, poslodavci drugi, a da uvijek na kraju presuđuje Vlada Srpske.

Osim onih koji rade za veća primanja,a na račun dobiju minimalac, postoje i oni kojima poslodavac nezakonito isplaćuje iznos manji od najniže plate.

– Prijavljen na četiri sata pa dobije manje od minimalca, a on u stvari radi osam sati a prijavljen je na četiri sata – objašnjava dalje Mišićeva.

– Pokrenuli smo inicijativu da se uvede minimalni iznos poreza i doprinosa koji bi bio u iznosu najniže plate, tako da i mi radimo na sprečavanju tog prijavljivanja na četiri sata – naglasio je Trivić.

Premijer Višković podržava ovu inicijativu poslodavaca.

– Moj stav je da možete biti prijavljeni na dva sata ili sat, ali ćete poreze i doprinose platiti na najnižu platu. Prijavite nekoga i na pola sata. Međutim, na taj način štetiti budžet, to neće više moći – rekao je Višković.

Minimalac u Republici Srpskoj prije dvije godine bio je 450 maraka. U 2020. povećan je na 520, koliko iznosi i sada.

RTRS

2 KOMENTARA

  1. Moze minimalac biti koliki hoces.Onda samo u koverti dobijes manje.
    Ne moze se stati u kraj lopovima.
    Sve je ustimano da oni koji imaju dobijaju jos vise,a sirotinja,m a ko j..e sirotinju…

  2. Ukinuti prijave na 4 sata…to je na štetu radnika i zloupotreba zakona…a najnižu platu staviti 800 maraka pod hitno jer samo režije iznose od 300 do 400 maraka pa kako ljudi da skoluju djecu…

Comments are closed.