LAKTAŠI, 08. jula – U cilju zaštite područja grada Banjaluka od poplava, u planu je uređenje korita Vrbasa, s akcentom na dionicu od mosta u Trnu do mosta na Rebrovcu, za šta će ukupno biti izdvojeno oko 12 miliona KM.

Da se ne ponove poplave iz 2014: Na red konačno stiglo uređenje obale Vrbasa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svake veće padavine koje se oduže na nekoliko dana, utiču na povećanje vodostaja Vrbasa, ali i na buđenje straha kod Banjalučana. Opasnost za poplave je najizraženija u kišnom maju, čemu svjedoči, sada već davna 2014. godina, kada su obilne padavine ugrozile živote građana i nanijele ogromnu materijalnu štetu. Događaji vezani za taj mjesec, ali i godinu, upozorili su na to da bi se trebala posvetiti posebna pažnja uređenju korita Vrbasa, kako se isti ili gori scenario ne bi ponovio.

Projekat

Iz Gradske uprave su istakli da su nakon hidrauličkih, hidroloških, morfoloških analiza Vrbasa i njegovih pritoka, određene dionice na kojima će se intervencijom u koritu oboriti nivo velikih voda i zaštititi urbano područje  Banjaluke od poplava.

-Povećanje propusne moći korita je potrebno uraditi na dionici uzvodno od mosta u Trnu do mosta na Rebrovcu, što je prioritetna dionica u dužini od 12 km. Za ovaj dio toka Vrbasa urađen je glavni projekat,  čija je realizacija planirana etapno. Za pravu etapu je planirano izdvajanje sredstava u vrijednosti od tri miliona KM, koje za ovaj projekat izdvajaju „Vode Srpske“ – kažu iz Gradske uprave.

Naglašavaju da je cilj ovog projekta smanjenje rizika od poplava, kako nove, obilnije padavine ne bi dovodile do ponavljanja scenarija iz ranijih godina, a naročito onog iz 2014. godine, kada su, pored ogromne materijalne štete, bili ugroženi i ljudski životi.

-Ovdje se radi o klasičnom inženjerskom uređenju, o regulaciji Vrbasa, koje za cilj prvenstveno ima smanjenje rizika od poplava koje uzrokuju velike materijalne štete i ugrožavaju ljudske živote – rekli su iz Grada.

Ističu da još uvijek ne mogu precizirati kada će prva etapa ovog projekta dočekati realizaciju.

– S obzirom na celu proceduru kroz Parlament BiH, te da složenu proceduru finansijera sprovode „Vode Srpske“, vrijeme početka realizacije će biti poznato nakon što ovo preduzeće obavesti Grad Banjaluku – poručili su iz Gradske uprave.

Prva etapa

Iz „Voda Srpske“ su kazali da ovo preduzeće treba da realizuje mjeru sanacije rijeke Vrbas kroz gradsko područje Banjaluke u dužini oko dva kilometra, za šta će biti izdvojeno tri miliona KM. Toj etapi će, kažu, prethoditi nekoliko važnih koraka.

– Prema planu realizacije novog kredita Evropske investicione banke za investicije u vodoprivredi u ukupnom iznosu od 19 miliona evra koji je obezbijedila Vlada Republike Srpske,  trebamo realizovati mjeru sanacije reke Vrbas kroz gradsko područje Grada Banjaluka u dužini oko dva kilometra. Raspisivanje javnog poziva, potpisivanje ugovora i uvođenje izvođača radova u posao planirano je do kraja 2021. godine, u zavisnosti od ispunjenja ostalih uslova za početak radova na realizaciji ove mjere, pre svega od eksproprijacije zemljišta i izdavanja potrebne dokumentacije od strane Gradske uprave Grada Banjaluka – kažu u ovom preduzeću.

Dodaju da je, pored navedene, u planu i mjera regulacije reke Vrbas na području Banjaluke u dužini od šest kilometara.

-Vrijednost  ove mjere je oko 11,8 miliona evra, a u nadležnosti je Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS u okviru prve faze Programa integralnog razvoja koridora rijeka Save i Drine – rekli su iz preduzeća „Vode Srpske“.

MAJSKE POPLAVE

Prema zvaničnim podacima, ukupna šteta koje su majske poplave iz 2014. godine donijele Banjaluci iznosi 67,4 miliona KM. Ukupna šteta na imovini građana procijenjena je na 21,5 miliona KM, dok je kod 293 privredna subjekta pričinjena šteta od 40,01 miliona. Komunalna infrastruktura je oštećena za 4,73 miliona KM.

Srpskainfo