BANJALUKA – Vlada Republike Srpske na idućoj sjednici donijeće odluku o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija, koje će iznositi četiri odsto, što je i najveće pojedinačno povećanje penzija u posljednjih osam godina.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković informisao je danas u Banjaluci predsjednika Udruženja penzionera Republike Srpske Ratka Trifunovića o aktivnostima povodom predstojećeg usklađivanja penzija, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

“Zajedno sa prošlogodišnjim uvećanjima i novim usklađivanjem, koje će Vlada zvanično usvojiti u četvrtak, penzije u Republici Srpskoj su od početka 2021. godine uvećane za oko 10 odsto”, istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, na osnovu zakonske obaveze i propisanog obračuna, do kojeg se dolazi na osnovu rasta plata i stope inflacije, penzije su trebale biti povećane za 3,36 odsto, ali je Vlada, uvažavajući položaj ove populacije, odlučila da nadoknadi razliku kako bi penzije bile povećane za četiri odsto.

Na godišnjem nivou, za novo povećanje penzija biće izdvojeno više od 50 miliona KM.

Trifunović je, u ime penzionera, zahvalio za novo povećanje penzija, te naglasio da je od ove godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, udvostručeno i budžetsko izdvajanje za liječenje i banjsku rehabilitaciju ove populacije.

“Zahvalni smo Vladi što je, pored epidemije virusa korona i teškoća sa kojim se suočavao cijeli sistem, uspjela da očuva stabilnost penzijskog sistema, obezbjedi redovnu isplatu penzija i njihovo kontinuirano povećanje”, rekao je Trifunović.

On je dodao da je za penzionere posebno značajno što najnovije uvećanje predstavlja najveće usklađivanje penzija u posljednjih desetak godina.

Prema podacima Fonda PIO, od 2013. godine do danas, penzije u Republici Srpskoj uvećane su za 41 odsto, što je, procentualno, više od rasta plata u posmatranom periodu.

Današnje sastanku su prisustvovali ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske Duško Milunović i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Nezavisne