LAKTAŠI, 13. januara – Republički štab za vanredne situacije produžio je do 1. februara mjere koje su na snazi s ciljem sprečavanja širenja korona virusa u Srpskoj.

Zaključakom o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u RS, koji je donio ovaj štab, zabranjena su sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te sva privatna okupljanja u grupama većim od deset osoba, poput svadbi, krštenja, rođendana, proslava i drugih porodičnih skupova.

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava JZU Institut za javno zdravstvo RS za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Do 1. februara ove godine ograničava se radno vrijeme u periodu od šest do 22 časova svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, kao i priređivačima igara na sreću.

Ovim Zaključkom, do 1. februara, u periodu od 22 do šest časova časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

U periodu od 22 do šest časova zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Do 1. februara dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo RS.