LAKTAŠI, 29. novembra – Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić sa svojim saradnicima učestvuje na Samitu gradonačelnika Balkana u Istanbulu.

Miroslav Bojić - Foto: RTRS

Miroslav Bojić

Organizator događaja je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, a opština Laktaši i Grad Sarajevo su jedine lokalne zajednice iz BiH koje prisustvovuju Samitu.

Pored ovih lokalnih zajednica, Samitu prisustvuju gradonačelnici Beograda, Budimpešte, Atine, Soluna, Podgorice, Splita, Dubrovnika, Tirane, Skoplja, Kotora, Drača, Patrasa, Prizrena, Trikala i nekoliko turskih gradova.

Učešćem na Samitu, opština Laktaši će biti osnivač “Mreže balkanskih gradova B40” čije će djelovanje biti usmjereno na  jačanje dijaloga između gradova osnivača u cilju unapređenja saradnje u polju ekonomije, kulture i inovacija, kao i uspostavljanje novih oblasti saradnje, naročito po pitanju zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Tokom Samita, Bojić će održati bilateralni sastanak sa gradonačelnikom Istanbula, ali i sastanke sa nekoliko gradonačelnika gradova učesnika Samita. Ovi sastanci će biti prilika da se predstave investicioni i turistički potencijali opštine Laktaši, ali i razgovara o mogućem finansiranju kapitalnih infrastrukturnih projekata na području Laktaša.