BOSANSKA KRUPA, 05. aprila- Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dočekali su u mjestu Bosanska Otoka kod Bosanske Krupe, pola sata prije ponoći, Talgo voz sa grupom od 130 migranata koja je u poslijepodnevnim satima krenuli iz Sarajeva prema Bihaću.

migranti-5

Specijalci su u ovom naselju nakon što je voz stao na stanici blokirali Talgo voz i migrantima onemogućili nastavak vožnje do Bihaća.
– Zaustavljanje migranata u Otoci tek je prvi korak u akciji koja će trajati cijelu noć. Policajci su naprosto “živi štit” da migranti ne prođu dalje na područje Unsko-sanskog kantona obzirom da je na nivou Kantona donesena odluka o maksimalnom broju kapaciteta za migrante u USK,a taj broj je odavno premašen – rekao je dobro upućen policijski izvor.

 

“Presretanje” voza na granici USK nakon što iz Blatne, posljednjeg naselja u Republici Srpskoj, uslijedilo je nakon što je došao u Bosansku Otoku, veliku mjesnu zajednicu Bosanske Krupe. To je postala uobičajena višemjesečna aktivnost krajiških specijalaca.

 

– Noć će biti neizvjesna. Migranti će pokušavati pod okriljem noći, pješice, angažujući motorna vozila i na druge načine da prođu policijske patrole – rekao je sinoć izvor portal Klix.
Njihov cilj je samo jedan – da se preko pograničnog područja BIhaća na bilo koji način dokopaju područja Hrvatske odnosno Evropske unije.

Podsjećanja radi, Talgo voz je oko 17 sati krenuo iz Sarajeva, a nakon toga se prethodno 21 sat zaustavio na željezničkoj stanici u Banjaluci, a migrantima nije bilo dozvoljeno da napuštaju stanicu.

Prostor su osiguravali pripadnici MUP-a Republike Srpske. Grupi migranata se u Banjaluci priključilo još njih 10.

 

 

Srpskainfo