LAKTAŠI, 23. jula – Poklonu se u zube ne gleda, ali za neke od stvari koje Srbi poklanjaju preko oglasa svakako bi trebalo razmisliti. Da, treba malo prokopati, ali uvek ima i stvari koje se nude potpuno besplatno.

hDsktkqTURBXy8zMTVlNTIwYjYxZWEwYjE1MjU4OTA3Nzg3NjVjY2I2Zi5qcGVnkZMCzQMmAA

Ne mislimo na poklončiće kakvi su testeri uz kupljene kozmetičke proizvode od dotičnog prodavca ili gratis polovna majica uz jednu kupljenu, niti na opciju zamene koju neki praktikuju – predstavljamo vam stvari koje Srbi ovih dana nude potpuno besplatno na sajtovima kakvi su Kupujem-prodajem, Kupindo, Oglasi… I drugi “portali namenjeni prenošenju oglasnih poruka za prodaju polovnih ili novih stvari i proizvoda i pružanje usluga”.

Stari nameštaj, televizori, bela tehnika

Ne iznenađuje činjenica da se na svim tim sajtovima kao najčešća besplatna stvar pojavljuje stari nameštaj, uvek uz uslov da je “samo potrebno da se odnese”. Realno, kupili ste novi orman i muka vam je od starog, a muka vam je i od pomisli da treba još da plaćate nekog da vam ga iznese sa gajbe… Bolje da ga poklonite nekome kome je potreban, a ko ima načina ili je spreman da se iscima da bi ga preuzeo.

Ima dosta takvih ljudi, s obzirom na to da je usluga odnošenja nepotrebnih stvari, nameštaja, bele tehnike jedna od najpopularnijih besplatnih usluga koje se nude.

Kućni ljubimci

Ne iznenađuje ni mnoštvo oglasa u kojima se poklanjaju kućni ljubimci, tipa štenci “staforda i nn mužjaka” ili mali žuti mačići nađeni pored kontejnera. Malo je neobično da se neki na ovaj način “teška srca odriču i Žuće”, koji je bio s njima godinama, a sada su spremni da ga poklone nekom potpunom strancu, ali dobro, bolje nego da ga izbace na ulicu.

Međutim, da li biste voleli da vam neko pokloni dva mala degua ili malezijskog puža za akvarijum?

Poklanjam dva mala degua Foto: Printscreen / Noizz.rs

Dečak na poklon

Kad u nizu oglasa naiđete na ovakav naslov, naravno da ćete biti u fazonu: WTF?!

Dečak Sofronije Foto: Printscreen / Noizz.rs

Međutim ispostaviće se da je u pitanju još jedan od oglasa za poklanjanje kućnog ljubimca, kojeg je vlasnica želela da istakne u odnosu na ostale. Priznajemo, uspela je…

Stvari za decu

Najlepši i najpotrebniji pokloni. Neka deca su prerasla neke stvari, roditelji druge dece krpe kraj s krajem da im nabave odeću koju će za mesec dana da prerastu… Zar ovo nije logičan potez?

Poklanjam odeću za bebe Foto: Printscreen / Noizz.rs

Osim odeće, poklanjaju se i auto sedišta za decu (booster), nosiljke za bebe (kengur), udžbenici, aspiratori za čišćenje bebinog nosa, portikle… Ipak, poražava činjenica da koliko ima oglasa za poklanjanje stvari za decu, uvek je više onih sa molbama da se pomogne nekom detetu.

Igrice i knjige

Što se tiče igrica, obično se nudi besplatno korišćenje na mesec, dva, tri; naravno pretpostavlja se da su toliko dobre da ćete se navući, a onda ćete morati i da ih kupite. S knjigama nema tih uslova, a izbor je prilično impresivan.

Poklon priručnik Foto: Printscreen / Noizz.rs

Polovne krpice, sandalice… gaće?

Stara odeća u gomilama, svetlucave majice s mašnicama, patofnice i čizmice, haljine idealne za leto, kape sa cirkonima, sandalice broj 39, torbe s felerom, nazuvice, pa čak i korišćeni donji veš veličine XXL i malo nošeni kupaći “za dame do 60 godina”…

Donji veš Foto: Printscreen / Noizz.rs

Polovna cigla

Da, baš to što mislite – gomila polovnih cigli. Ima i fotka, a ne sumnjamo da će biti zainteresovanih.

Cigla Foto: Printscreen / Noizz.rs

Inače, na sajtovima se u gomilama prodaje i slama, pesak, stajsko đubrivo…

Šajkača generalka

I taman kad pomislite da ste oguglali na sve te odevne komade, naleti šajkača generalka. Treba nekom?

Poklanjam šajkaču Foto: Printscreen / Noizz.rs

Udruženje građana

Ima na ovim sajtovima i ljudi koji će vam na lošem srpskom objasniti da žele da vam daju kredit za pokretanje posla uz malu kamatu kad se posao razradi, ali i onih koji su spremni da vam poklone posao. Ili bar Udruženje građana.

Ustupam udruženje Foto: Printscreen / Noizz.rs

Ne znamo šta ti građani misle o tome, ali ako poželite neki ovakav angažman ili samo društvo – znate gde da tražite.

Maline za branje

Jedan malinar odustao je od bitke sa državom i rešio da učini dobro delo. On poklanja maline za branje, a prednost imaju porodice s decom. Ako ste čitali naš Dnevnik mladog malinara, znate i kakav je posao branje malina, a u ovoj varijanti dobijete još i dobro društvo i uživanje u domaćoj rakijici… Bravo za malinara!

Maline Foto: Printscreen / Noizz.rs

Izvor: Noizz.rs