epa06465226 Golden Spiny Mouse (Acomys Russatus) in the Zoo in Frankfurt Main, Germany, 22 January 2018. EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Na području grahovske i drvarske opštine ovog proljeća vlada prava najezda miševa, a mještani sumnjaju da su životinje zaražene, zbog čega strahuju i za svoje zdravlje.

Problem je i to što svakodnevno nailaze na desetine uginulih glodara, koje nalaze u blizini svojih kuća, te u baštama, njivama i na livadama.

Kako su za Srpskainfo potvrdili stanovnici grahovskog sela Resanovci, malo ko se odlučuje da krene sa sjetvom, dok ljudi zaziru da beru bilo kakve trave u prirodi, jer ne znaju da li su miševi došli u kontakt sa njima.

Kako bi što prije riješili ovu situaciju, za pomoć su se obratili Ministarstvu zdravstva Hercegbosanske županije, da preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti i zaštite zdravlje stanovništva šireg područja Drvara, Resanovaca, Peći, Grahova, Grkovaca.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Povratnici u Resanovce i oni koji u ovom selu u svojim kućama borave određeni dio godine, kažu da ih je jako zabrinulo kada su u baštama i oko kuća počeli da primjećuju veliki broj mrtvih miševa.

– Oni koji su živi, ošamućeni su i dezorijentisani, a ni mačke neće da ih jedu. Čuli smo da je kod jednog čovjeka iz Poljica registrovana mišja, odnosno hemoragijska groznica, i da to nije jedinstven slučaj. S obzirom na to da su u toku poljoprivredni radovi i da postoji velika opasnost od zaraze koja se neće moći kontrolisati, zamolili smo nadležne da što prije i na adekvatan način reaguju. Posebno u pomenutim mjestima, gdje je najezda miševa masovna – kaže sagovornica Srpskainfo i dodaje da je, ukoliko postoji mogućnost, spremna da nadležnom ministarstvu dostavi uzorke, a sve kako se eventuelna zaraza ne bi proširila.

Iz Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne zaštite i  izbjeglica  Hercegbosanske županije potvrdili su da su upoznati sa navedenim problemom.

– U pogledu njegovog rješavanja, preduzimamo određene radnje. Trenutno nismo u mogućnosti dostaviti više informacija – saopštili su iz ovog ministarstva za Srpskainfo.