LAKTAŠI, 19. januara – Plivanje za časni Bogojavljenski krst održano je danas širom Srbija, te su se učesnici svih godina i oba pola nadmetali u plivanju na 33 metara.

jovana-leposavić

Ali današnje takmičenje ipak su obilježili neki posebni momenti – od prosidbe, pobjede najmlađeg učesnika, do potresnog govora pobjednice koji je rasplakao sve okupljene.

Jovana dobila dvije važne bitke

Učenica Sportske gimnazije Jovana Leposavić (18) prva je doplivala do Bogojavljenskog krsta danas u Zemunu. Ova mlada Beograđanka koja je pobijedila rak časni krst je posvetila prijateljima koji se bore sa ovom opakom bolešću i onima kojih više nema.

Jovana je prva od 243 plivača stigla do krsta.

Najmlađi učesnik u cijeloj Srbiji ipak odnio pobjedu

Lazar Maksimović (16) osvojio je vitešku titulu “Nosilac bogojavljenskog krsta” nakon što je uspio da bude brži od preostala 32 učesnika koji su plivali za časni krst u Kragujevcu.

Umjesto krsta osvojio njeno srce

Aleksandru Anđelkoviću, mladom Novosađaninu, mjesto u današnoj trci za časni krst u Zrenjanjinu nije bilo od presudnog značaja budući da je nakon trke jedino da čuje jedno veliko “da” od svoje dugogodišnje djevojke Jelene.

Naime, nakon što je završio trku ovaj Novosađanin kleknuo je ispred svoje djevojke i pitao je da li želi da ostatak života provedu zajedno, nakon čega je ona pristala.

Vjerenici su za ovo kratko vrijeme već skovali plan, te planiraju da uskor rodbinu okupe na velikoj mrsnoj pravoslavnoj svadbi.

Foto: Youtube/I love Zrenjanin/screenshot

 

Medicinska sestra odnijela pobjedu u Valjevu

 

Milica Perinčić (33) prva je stigla do Bogojavljenskog krsta koji se nalazio na brani rijeke Gradac kod Valjeva. Ova medicinska sestra nadmetala se u konkurenciji od 40 takmičara, ali je Milica ipak stigla prva.

 

Milica je plivala u društvu supruga Igora, a kako navodi, plivala je za zdravlje i sreću svoje porodice.

Foto: Dragan Krunić/RAs Srbija

 

Plivao u čast krštenja svog sina

Prvi do krsta u hladnom Rzavu je doplivao Stefan Luković Sila (24) iz Arilja, koji je imao poseban motiv da nadmaši sve i ostvari pobedu.

– Danas krstim sina Andreja i želio sam iz sveg srca da osvojim krst za njega – rekao je Stefan koji pliva od 2011. godine.

Foto: Beba Bojović/RAS Srbija

 

Maturant Ekonomske škole odnio pobjedu

U hladnu Đetinju ispod kupališta Plaža “uskočilo” je čak 94 takmičara, među kojima je najbrže Jovan Todorović, maturant Ekonomske škole iz Užica kome je ovo bilo prvo bogojavljensko plivanje i prva pobjeda.

Foto: Miloš Cvetković/RAS Srbija

 

Rekordan broj učesnika

Plivanje za časni Bogojavljenski krst na obale Đetinje dovelo je rekordan broj učesnika kojih je prema riječima organizatora bilo više nego na posljednjih 11 “trka”. Takmičari su imali veliku podršku, te je učesnike bodrio veliki broj okupljenih sa obale,piše Blic.