ZAGREB, 26. aprila – Hrvatska policija saopštila je da je uhapsila devetnaestogodišnjeg državljanina Hrvatske vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS sajber napade – “Vebstreser” /Webstresser.org/, a, beogradska “Politika” je objavila da su privedena i dvojica srpskih mladića koji su bili administratori.

hakeri
MUP-a Hrvatske saopštio je da je hrvatski državljanin uhapšen juče i da je protiv njega podnesena krivična prijava zbog sumnje da je počinio teška krivična djela protiv računarskih sistema, programa i podataka za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Iz policije nisu otkrili identitet mladića, ali je Hini potvrđeno da je uhapšen na području zagrebačke policijske uprave koja obuhvaća glavni grad i područje Zagrebačke županije. Prema nezvaničnim informacijama, mladić živi u Zaprešiću.

“Politika” je objavila da su administratori sajta koji je dugo važio za jednu od najopasnijih internet pojava bili Jovan M. /19/ iz Prokuplja i Vukašin D. /21/ iz Rume.

Među pet visokopozicioniranih pripadnika ove grupe nalaze se i državljanin Kanade i Britanac, kojima su lokalne vlasti u njihovim zemljama stavile lisice na ruke, navodi beogradski list.

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji kodnog naziva “Manufaktura” su, uz podršku Evropola, učestvovale i nacionalne policijske službe Holandije, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španije, Italije i Hong Konga koje su uhapsile pomagače i korisnike DDoS napada.

“Međunarodna policijska saradnja bila je ključna za ovakve rezultate akcije”, navode se u saopštenju MUP-a Hrvatske.

Kriminalističku istragu sproveli su pripadnici novoosnovane Službe kibernetičke bezbjednosti Uprave kriminalističke policije, čime su potvrdili spremnost hrvatske policije da se bori sa najsloženijim oblicima kibernetičkih prijetnji, saopšteno je iz hrvatske policije.

DDoS je vrsta napada kojim se onemogućava pristup određenoj internet stranici, a izvodi ga veliki broj običnih računara zaraženih virusom pod čijom komandom svi istovremeno pokušavaju da pristupe određenoj stranici.

 

Srna