Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

 

– Kada razmišljamo o načinima prenošenja korona virusa, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet prije ove studije. Očigledno je da mora dodatno da se povede računa dezinfekciji toaleta nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku poslije obavljanja nužde – ističe doktor Aron Glat, direktor bolnice Mount Sinai Sauth Nasau u Njujorku.

Čini se da se Covid-19 dugo zadržava u fekalnim materijama, zbog čega postoji pojačan rizik od zaraze u toaletu, ukoliko ga dobro ne dezinfikujemo i detaljno ne operemo ruke.

Doktor Ong je testirao izolacione prostorije tri zaražena pacijenta smještena u specijalizovanom centru za oboljele od korona virusa u Singapuru.

Od svakog od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i hodnika koji vodi do kupatila. Takođe, uzorci su uzeti i sa odeće i zaštitne opreme ljekara koji su pacijente posjećivali u izolaciji.

Prvi pacijent testiran je dva puta – četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su sprovedeni nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugoga pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na koronavirus.

Međutim, kod trećega pacijenta uzorci su uzeti prije čišćenja i doktor Ong je istakao da je virus pronađen na 13 od 15 mjesta u sobi, na tri od pet mjesta u toaletu, dok s druge strane kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika niti vazduha.

Istom pacijentu testirani su i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na koronavirus, iako on nije imao dijareju.

Studija je pokazala i da je veoma teško prenijeti virus putem obuće, pa su ga zabulježili samo na prednjem delu jedne cipele.

– Rizik prenošenja od kontaminirane obuće vrlo je nizak, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očigledan dokaz da je redovna higijena, kako lična, tako i higijena toaleta nakon svake upotrebe veoma važna – izjavio je ovaj ljekar za Medscape, prenosi Žena Blic.