LAKTAŠI, 05. aprila – Devetog marta ove godine, Ginisova knjiga rekorda je potvrdila da je Kane Tanaka iz Japana najstarija osoba na planeti. Kane Tanaka koja je napunila 116 godina i uprkos njenim zdravstvenim problemima, je srećna i zadovoljna žena koja uživa u svakom momentu.

Kane Tanaka rođena je 2. januara 1903. godine. Bila je sedmo dete u porodici a sama je rodila 5 dece u braku sa Hideom Tanakom, kojeg je upoznala onaj dan kada su se venčali. Njen muž je imao porodičnu firmu koja se bavila proizvodnjom tradicionalnih japanskih slatkiša.

Pravila je slatkiše i uporedo vodila računa o svojoj deci i svekrvi. Njen prvi sin Nobu je takođe mobilisan 1943. godine, a kući se vratio po završetku Drugog svetskog rata. Kane je i dalje nastavila da se brine o porodičnoj firmi sve dok se nije povukla zbog starosti, onaj dan kada je napunila 63 godine.

Saveti za dug život Kane Tanake: Ustanite ranije – Kane se budi svako jutro u 6h. Razvijaj moždane ćelije – Jedna od njenih omiljenih aktivnosti je učenje matematike. Ostanite aktivni i druželjubljivi – Kane obožava društvene igre i još uvek ih rado igra u domu u kojem živi.

Jedite puno čokolade i pijte puno kafe – To je ono što ona radi! Na ceremoniji koju je organizovala Ginisova knjiga rekorda, Kejn je dobila kutiju čokolade koju je odmah otvorila i počela da se sladi. Na pitanje koliko čokolade je pojela tog dana, rekla je: 100!

Kane priznajte da je njena velika porodica zadužena za njenu sreću i dugovečnost. Smatra da je najveća tajna u tome da nikada ne smete izgubiti nadu, bez obzira na okolnosti. Kada je napunila 113. godina, Kane Tanaka je rekla: “Pošto sam dogurala ovoliko daleko, nemam drugi izbog nego da se trudim još više. Dajem sve od sebe!” U 2018. godini je priznala da bi volela da živi 120 godina!

 

( pult24.info)