Vrijeme koje je iza nas je vrijeme u kojem je Vlada RS sa svojim mjerama reagovala među najboljima u regionu, sa isplatama najnižih plata, poreza i doprinosa. Međutim, period koji je ispred nas je sigurno znatno teži.

Ovo su riječi ministra privrede i preduzetništva RS Vjekoslava Petričevića, čime je nagovijestio da dolaze teži dani, jer Vlada RS ne može subvencionisati radnike iz privrede zauvijek.

On je najavio set ekonomskih mjera koje Vlada priprema za privrednike, a jedna od njih su kreditne linije Garantnog fonda RS, koje će biti plasirane posredstvom banaka i mikrokreditnih organizacija. Suština je u tome da će privrednicima i zanatlijama biti ponuđene niže kamatne stope.

Međutim, Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, za Srpskainfo ocjenjuje da i povoljne kreditne linije gotovo ništa ne znače ako privrednici ne budu u poziciji da imaju obezbijeđene poslove dok ne dobiju naplatu i povrat uloženog novca.

– Koliko će mjere Vlade da doprinesu saniranju negativnih posljedica, to ćemo vidjeti. Čisto sumnjam da će se značajniji broj poslodavaca odlučiti da uzima kredite i isplaćuje plate za ljude koji eventualno neće imati posla. Trenutno stanje je u podnošljivim okvirima – ističe Đurić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Borko Đurić

Kako kaže, i prije eskalacije virusa korona u posljednje vrijeme u RS, privrednici su ukazivali da za privredu dolaze problematični dani, jer se puno ugovora koji su bili zaključeni sa ino-partnerima realizovalo u prvoj polovini godine i nema nagovještaja da će biti produženi. Neki ugovori su otkazani, i to sa partnerima s kojima privrednici iz Srpske imaju najbolju ekonomsku saradnju.

– Nije za očekivati da dobijemo prioritetno nove ugovore dok se oni ne konsoliduju, a vidimo da tamo bilježe značajan pad poslovne aktivnosti. Prije svega mislim na Italiju, Njemačku, Austriju, pa i  Srbiju i Hrvatsku, sa kojima imamo drugačiji oblik ekonomske saradnje – objašnjava Đurić.

Najveći stepen izvoza privrednici Srpske ostvaruju sa zemljama iz Zapadne Evrope.

– Ovo što se događa sobom nosi i nove probleme; s jedne strane se smanjuje mogućnosti podrške privredi u saniranju posljedica koje su već evidentne, a s druge strane neizvjesnost oko konsolidovanja stanja koje treba da bude osnov za dalje funkcionisanje – zaključuje Đurić.

Ministar Petričević izjavio je da Vlada Republike Srpske sa socijalnim partnerima radi na donošenju seta ekonomskih mjera za period koji dolazi, a jedna od njih su i kreditne linije Garantnog fonda, koje će biti plasirane posredstvom banaka i mikrokreditnih organizacija.

Petričević je rekao da će Garantni fond propisati uslove za dobijanje kredita, ali da je evidentno da će svi moći da ostvare pravo na plasman. Ukupan iznos kreditnih sredstava za ovaj program je 238 miliona konvertibilnih maraka.

Debeo minus

Privreda Republike Srpske bilježi velike gubitke u maju uprkos ublaženim epidemiološkim mjerama. Tako je u maju industrijska proizvodnja u padu od čak 14,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a i gotovo sve druge oblasti su u debelom minusu.

Poslovanje privrede se odrazilo i na stanje u budžetu, pa su tako prihodi od indirektnih poreza doznačeni za

Republiku Srpsku u maju manji za gotovo trećinu u odnosu na peti mjesec prošle godine. Najveći pad u industrijskoj proizvodnji u maju je u oblasti prerađivačke industrije – 20,4 odsto.

 

Srpskainfo