Trećina građana Srbije sumnja da korona virus zaista postoji, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo Beogradski centar za bezbjednosnu politiku.

Istovremeno, ogromna većina ispitanih strahuje od posljedica pandemije na ekonomiju, piše Tanjug.

Istraživanje je, kako se navodi u saopštenju Centra, sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.095 ispitanika.

Čak 34,3 odsto ili svaki treći ispitanik rekao je da ne vjeruje da korona postoji.

Od onih koji nemaju sumnje da postoji, skoro dvije trećine – 64,6 odsto – ispitanih građana smatra da su se zdravstvene ustanove najbolje nosile sa posljedicama pandemije, skoro polovina – 48,2 procenta – smatra da je predsjednik Srbije najbolje rukovodio pandemijom, a skoro isti postotak ispitanih – 39 odnosno 39,9 odsto odsto – vjeruje da je dobro radio tokom pandemije, odnosno da je loše radio.

Na pitanje šta je trebalo institucije da urade kako bi bolje reagovali na pandemiju, odgovori su šaroliki, pa tako 19,3 odsto smatra da je neophodno bolje informisanje, 14,3 procenata vjeruje u strožije kazne za nepoštovanja mjera, 13,3 odsto smatra da je potrebna bolja organizacija, 15,6 procenata vjeruje da je sve dobro urađeno.

Ogromna većina građana strahuje da će pandemija loše uticati na ekonomiju – čak 82,5 odsto, a 33,7 odsto vjeruje da je pandemija uticala na kvalitet demokratije u Srbiji, piše Telegraf.

Srpskainfo