LAKTAŠI, 29. juna – Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom i teškim povredama događa se u julu i avgustu, kada mnogi građani Srpske putuju na odmor.

Najviše udesa u julu i avgustu: Poslušajte savjete iz Agencije za bezbednost saobraćaja prije nego što sjednete u auto
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Na ovu poraznu statistiku upozoravaju iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, povodom početka godišnjih odmora i povećanog intenziteta u saobraćaju.

Oni podsjećaju sve učesnike u saobraćaju da je najveći broj udesa izazvan nepoštovanjem ograničenja brzine kretanja, prvenstva prolaza, preticanjem, posebno na mjestima gdje to nije bezbjedno i dozvoljeno, ali i vožnjom pod dejstvom alkohola i povećanog umora vozača.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuju da je u julu i avgustu prošle godine na putevima Srpske smrtno stradalo 28 ljudi, od čega je u avgustu preminula čak 21 osoba. Broj građana koji su zadobili teške tjelesne povrede u ova dva mjeseca 2020. godine je 106, od čega 57 u avgustu.

Iz Agencije uoči godišnjih odmora vozačima poručuju da ne sjedaju za volan ako su umorni, ljuti i pod stresom.

Građanima skreću pažnju da prilagode brzinu uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise i ne koriste alkohol i psihoaktivne supstance. Obavezno se vežite sigurnosnim pojasom, a za djecu nabavite auto-sjedalice.

– Prije polaska na put obavezno prekontrolišite vozilo u ovlaštenom servisu, provjerite ulje, kočnice, gume, akumulator. Vozilom ne upravljajte u papučama, sandalama i visokim štiklama, koristite lagane patike ili sličnu obuću koja vas ne steže i ne ometa u toku vožnje – savjetuju iz Agencije.

Takođe, prilikom korišćenja klima uređaja treba voditi računa da razlika između spoljašnje i temperature u automobilu bude od pet do deset stepeni.

Iz Auto-moto saveza Srpske vozačima savjetuju da, zbog tropskih vrućina, izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana, te prave češće pauze. Za danas i sutra najavljeno je sunčano i veoma toplo vrijeme, sa dnevnom temperaturom od 29 do 38 stepeni.

KAMPANJA

Do septembra u Srpskoj će trajati republička saobraćajna kampanja “Lako je brzinu smanjiti”. Iz Auto-moto saveza poručili su da smanjenje brzine vozila za samo 10 kilometara na čas znatno utiče na smanjenje broja smrtno stradalih i teško povrijeđenih u nezgodama.

Srpskainfo