LAKTAŠI, 17. oktobra –  Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović rekao je Srni da će od naredne godine biti uvedena naknada od 405 KM za porodiljsko odsustvo za nezaposlene mlade majke, kako bi bile izjednačene sa ženama koje imaju zaposlenje.
On je pojasnio da će iznos naknade za nezaposlene porodilje moći koristiti 12, odnosno 18 mjeseci, a što će biti uvršteno u Zakon o dječijoj zaštiti.

majka i dijete

Jović, koji je bio jedan od izlagača na konferenciji o socijalnoj zaštiti djece koja se održava u Sarajevu, naveo je da su zaposlene porodilje dobijale gotovo 29 miliona KM na godišnjem nivou, a nezaposlene 2,5 miliona KM.

“Sa novim zakonom, nezaposlene porodilje će imati mogućnost da koriste mjesečna primanja koja će iznositi više od 30 miliona KM na godišnjem nivou”, istakao je Jović.

On je naglasio da je riječ o “dobrom koraku da se pokaže da se Republika Srpska ozbiljno bavi ovom tematikom i da sistem dječije zaštite traje niz godina, za razliku od okruženja”.

Prema njegovim riječima, u praksi se pokazalo da Zakon o dječijoj zaštiti iz 2008. godine treba usklađivati sa drugim zakonskim i podzakonskim aktima, tako da će u ovaj zakon biti uvrštena nova prava, kao što je pronatalitetna politika za svako treće i četvrto rođeno dijete.

Jović je dodao da je na regionalnoj konferenciji predstavljen sistem dječije zaštite Republike Srpske koji funkcioniše već 21 godinu i koji daje rezultate.

U Sarajevu se održava trodnevna subregionalna konferencija Socijalna zaštita za djecu, čiji je organizator UNICEF u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, federalnim Ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.

/SRNA/