LAKTAŠI, 15. marta – “Moja jedina greška je u tome što sam pomogao pogrešnim ljudima i nabavio im neke stvari. Nisam ni na koji način učestvovao u pljački “Raiffeisen banke” i od suda ne tražim milost, već vas molim da mi sudite na osnovu dokaza, a ne indicija.”

Kazao je ovo danas u sudnici sarajevskog Kantonalnog suda Amel Sejfović, prvooptuženi za pljačku Raiffeisen banke iz koje je u novembru 2015. godine odneseno 300.000 KM. Tom prilikom je ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić.

sudjenje

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je počelo iznošenje završnih reči odbane u ovom slučaju. Nakon što je Sejfovićev advokat Muhidin Kapo ustvrdio da njegov branjenik nije počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, Vijeću se obratio i sam Sejfović.

FOTO: E MOVIE / YOUTUBE

On se tokom svoga obraćanja osvrnuo na završnu reč Tužilaštva KS koje je istaklo da “ne pije vode” tvrdnja odbrane da su Sejfović i njegova sestra situirani te da novac koji je kod  njih pronađen nakon pretresa ne potiče od krivičnog dela odnosno pljačke banke.

– Kako onda objašnjavate činjenicu sa sam kupio auto pre počinjenog krivičnog dela – pitao je Sejfović Tužilaštvo.

Dalje je naveo da je od 20. godine života u zatvoru te kako je nameravo ići u Nemačku i tamo raditi.

– Ja niti jednog trenutka nisam bio nedostupan organima gonjenja. Da sam ukrao taj novac verovatno bih pobegao iz države. Uhapšen sam dan nakon pljačke, dobrovoljno sam otključao automobil policajcima jer nisu mogli razbiti stakla. Dakle, nisam bežao jer dobro znam za što sam kriv i od toga ne bežim, a za tu pljačku nisam. Istražiocima sam odmah rekao da, ako samo jednu novčanicu iz te banke nađu kod mene, odmah potpisujem 20 godina zatvora  – kazao je Sejfović.

Optuženi je kazao kako je njegova krivica samo u tome što je drugima učinio uslugu kada je kupio pancire i automobil “alfa romeo” koji je potom odvezao na mesto gde mu je rečeno.

– Na jednom panciru su pronađeni tragovi moje DNK, što je logično jer sam ga ja kupio. A kako je onda moguće da niti na jednom drugom odevnom predmetu nije pronađen moj DNK pa čak ni na beloj dukserici koju je, kako se vidi na snimci, jedan od pljačkaša nosio ispod pancira. Tužilaštvo na pogrešnoj adresi šalje poruku kako se zločin ne isplati – kazao je Sejfović.

On je kazao i kako je zbog nepravde i činjenice da mu se sudi nizašta uništen njegov život i mladost, oduzeta mu je sloboda te da je zbog toga podlegao pritisku i pobegao iz zatvora.

– Sada ovde priznajem da sam ušao u vezu sa devojkom u koju sam se zaljubio, prvi put u životu, i to je bio okidač da pobegnem. Zbog toga sam izgubio sve, pa i ženu koju volim – kazao je Sejfović danas u sudnici.

Naglasio je da je kada je pobegao kod sebe imao nešto novca za hranu, te da se svakako nameravao predate, ali pod uslovima da mu se pravedno sudi i da se iz zatvora pusti njegova sestra Alma “koja nema veze ni sa čim”.

Ponuda tužioca

Sejfović je kazao kako su ga nakon hapšenja posetili tužioci u zatvoru, te mu ponudili manju kaznu za pljačku i imunitet za beg ako krivicu svali na stražara i medicinskog tehničara u zatvoru.

– Nikad to ne bih učinio – kazao je Sejfović.

Pre obraćanja prvooptuženog sudu, Veću kojim predsedava Žana Knežević obrazio se i advokat Muhidin Kapo koji je istakao kako njegov branjenik nije učestvovao u pljački za koju mu se sudi i kako bi se eventualno trebao kazniti za mnogo blaža krivična dela, odnosno za pomaganje pri planiranju krivična dela i eventualno oštećenje tuđe stvari koje mu se optužnicom stavlja na teret zbog oštećenja zatvorskih prostorija.

U svom izlaganju Kapo se osvrnuo na ranije svedočenje Sejfovića u kojem je detaljno opisao kakva je njegova uloga bila u odnosu na krivična dela koja mu se stavljau na teret.

– Tužilaštvo nije van svake razume sumnje dokazalo da je moj branjenik počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Nije ponudilo niti jedan dokaz kojim bi se utvrdilo ko su tačno pljačkaši koji su ušli u banku, veštaci nisu mogli kazati iz kojeg je oružja ubijen Kemo Bašić, pa tako nije ni utvrđeno ko ga je ubio niti ko je prvi pucao s obzirom na to da je došlo do razmene vatre između radnika obezbeđenja i pljačkaša – kazao je Kapo.

“Samo kupio pancire”

Advokat je takođe istakao da odbrana ne spori da je Amel kupio pancire i automobil, ali da je to jedino što je učinio.

– Znao je da se nešto sprema jer su mu ti ljudi rekli da imaju neku tipu, ali to je jedina njegova krivica. Zato predlažem da se kazni za to i da se cene sve okolnosti u ovom slučaju, odnosno da se radi o mladoj osobi koja je dugo u pritvoru, korektno se držao tokom suđenja. Nadam se da će mu sud izreći blažu kaznu kojom će se postići svrha kažnjavanja – kazao je Kapo te zatražio od suda da njegovog branjenika pusti na slobodu s obzirom na to da su prestali svi razlozi za njegovo daljnje zadržavanje u pritvoru.

Veću je danas svoje završne reči prezentovala i Nina Kisić koja zastupa drugooptuženog Arifa Hajradinovića.

– Odbrana predlaže izricanje oslobađajuće presude Hajradinoviću jer on nije počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Svi dokazi u ovom slučaju su nezakoniti pa čak i ako se prihvate kao zakoniti, niti jedan od njih van svake razumne sumnje ne dokazuje njegovu krivicu za krivična dela koja mu se stavljaju na teret – kazala je Kisić, piše Faktor.

Odbrana ostalih optuženih svoje završne reči iznijeće 19. marta.

 

Blic