LAKTAŠI, 03. avgusta – Iako su godišnji odmori i ljetovanja u punom jeku, i  sa društvenih mreža nam se smiješe lica sa raznih plaža, uskoro nas čeka “otrežnjenje”. Zapravo, pomenuto “otrežnjenje” čeka roditelje školaraca, koji u septembru kreću u školu.

Nakon što opremi jedno dijete za školu, prosječnom radniku zaposlenom u privredi u Srpskoj neće ostati ništa u džepu.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Samo za udžbenike osnovaca treba izdvojiti od 90 KM, koliko košta komplet knjiga za treći razred, do 145 KM za komplet udžbenika za deveti razred. Za prvi i drugi razred Vlada RS je do sad obezbjeđivala besplatne udžbenike.

U navedene cijene ne ulaze udžbenici za strane jezike. Na primjer engleski jezik u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva košta 20 KM, a sastoji se iz udžbenika, radne sveske i kompakt diska.

– Cijene udžbenika za ovu godinu ostaju nepromijenjene. Prosječna cijena jednog udžbenika je 7,5 KM, radne sveske 5,5 KM, izuzev kada je reč o udžbeniku za dva razreda – kaže Dejan Kerleta portparol Zavoda.

Dodaje da je u toku štampanje udžbenika koji će se ubrzo naći u knjižarama. Problem je što je veliki broj udžbenika ove godine izmjenjen pa roditelji ne mogu da računaju na to da kupe polovne ili ih pozajme od starijih učenika.

Kada se ovome doda nabavka školskog pribora za koji treba najmanje 30 KM, solidnog ruksaka koji košta oko 50 KM, te odjeće i obuće za jesen za koju treba izdvojiti bar 200 KM, opremanje jednog đaka košta najmanje 500 KM, koliko iznosi prosječna plata u realnom sektoru.

Foto: EuroBlic / RAS Srbija

Murisa Marić, predsjednica udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora, kaže da će većina roditelja biti primorana da na već postojeća zaduženja zapadnu u još veći minus kako bi spremno dočekali školsku godinu.

– Bar 500 KM je potrebno za jedno dijete, a ako imate više đaka u kući onda je problem veći. Ako samo jedan roditelj radi, onda je zaduživanje jedini izlaz. Banke su, svjesne toga, već počele sa promocijom jednokratnih pozajmica i nenamjenskih kredita za kojima će mnogi roditelji posegnuti – kaže Marićeva.

Ogorčeni roditelji

Roditelji se žale da im država nimalo ne olakšava da školuju djecu.

– Nejasno je zbog čega se mijenjaju udžbenici i da zbog sitne izmjene moramo da kupujemo novi. Jedan udžbenik za likovno ili muzičko može da koristi nekoliko generacija učenika – kaže Marija Lukić, majka dva osnovca.

 

/Blic.rs/