Procjenjuje se da od povišenog krvnog pritiska boluje svaka deseta osoba. Zato je i veoma važno znati kako sve možete da se izborite sa jednom od najvećih boljki 21. vijeka.

A prvi korak je promjena režima ishrane, prenosi ddl.rs.

Stručnjaci izdavajaju sljedeće namirnice, i ističu da bi trebalo da ih redovno konzumirate ako imate problema sa povišenim pritiskom, i ako ste zdravi, ali želite da smanjite rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

Citrusi

Limun, narandža i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide.

Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lijekove za pritisak.

Losos

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska.

U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

Pasulj i sočivo

Potrudite se da se pasulj i sočivo što češće nađu na vašoj trpezi. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lijek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

Pistacije

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistacije. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.

Nezavisne