LAKTAŠI.17.aprila- Na granici u Gradiški, na prelazak iz Republike Srpske u Hrvatsku jutros se čeka više od sat vremena, a kolone putničkih automobila ubrzano se povećavaju. Pomjeraju se sporo, gotovo neprimjetno.

Mnogo je automobila i na savskom mostu što je dokaz da se na hrvatskoj strani sporo obavljaju procedure kontrole putnika i vozila.

Policijske patrole regulišu saobraćaj na prilazima gradu, ali ne mogu mnogo pomoći da se prelazak granice ubrza.

Oni procjenjuju da će tokom dana čekanja na izlasku iz RS odnosno BiH biti sve duža.

U Gradiški,  u blizini graničnog prelaza formirano je nekoliko kolona vozila sa registarskim oznakama gotovo svih evropskih zemalja.

ef943-haos-granica

– Danas se vraćaju svi koji su proslavljali pravoslavni i katolički Vaskrs ili Uskrs. Ne znamo šta nas sve čeka na granicama, posebno ovdje u Gradiški, a saznali smo da je isto takvo stanje na granici između Hrvatske i Slovenije – kazalo je nekoliko putnika na prilazu granici u Gradiški iz pravca Banjaluke.

Na graničnom prelazu Bregana, između Hrvatske i Slovenije, vozila čekaju na prelazak duže od dva časa, za automobile je otvoreno sedam kolona, a za autobuse dvije.
Na ulaz u Hrvatsku, na graničnom prelazu Bregana-Obrežje i Macelj-Gruškovje čeka se oko dva časa, a na prelazima u Istri oko pola sata, javljaju hrvatski mediji.

Na graničnim prelazima Rupa i Pasjak, u Primorsko-goranskoj županiji, na izlaz iz Hrvatske prema Sloveniji čeka se oko sat vremena, a na oba prelaza za izlaz iz Hrvatske otvorene su po tri izlazne trake.

Zastoj je i na dva granična prelaza iz Slovenije u Austriju, zbog čega se prema informaciji nadležnih, pred tunelom Karavanke na slovenačkoj strani stvorila kolona vozila duga jedan kilometar, a pred prelazom Šentilj-Spielfeld pola kilometra.