PODGORICA, 15. juna – Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici počeo je Trojčindanski narodni sabor SPC, koji bi trebalo da bude još jedan vid protesta protiv spornog zakona, iza koga stoji crnogorski predsednik Mila Đukanovića, a kojim se praktično omogućava otimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnog Gori.

screenshot-www.blic.rs-2019.06.15-11-28-30

Liturgiju služi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a brojni vernici iz svih delova Crne Gore na saboru koji je zvanično imenovan – Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja.

Nedavno usvojeni Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori predviđa da “svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina”.

Pokrovitelj ovog zakona, crnogorski predsedenik Milo Đukanović dolio je ulje na vatru izjavom da SPC u Crnoj Gori iz “prostorija koje joj ne pripadaju” pokušava da utiče na dnevno-političke prilike u toj zemlji trudeći se da ostvari viziju “Velike Srbije”, predsednik Crne Gore, dodatno je poljuljao diplomatske odnose između dve zemlje.

FOTO: YOUTUBE

Policija provodi ljude sa granica

Situacija u Crnog Gori je napeta, a problemi su, kako prenose mediji, zabeleženi još jutros na graničnim prelazima.

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru, navodi list. dodajući da je uoči sabora više osoba privedeno na informativne razgovore u stanicama policije.

FOTO: YOUTUBE

Mediji prenose i da je crnogorska policija zabranila u ranim jutarnjim satima ulaz sveštenstvu Eparhije mileševske u Crnu Goru, koje je krenulo na Trojičindanski sabor u Podgorici.

Ova eparhija u Crnoj Gori obuhvata i područje opštine Pljevlja.

Na platou ispred hrama okupljaju se arhijereji, sveštenstvo, monaštvo, vernici.

 

FOTO: YOUTUBE

Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a u 11 sati biće pročitana deklaracija koja će odrediti dalje korake koje će praviti Mitropolija crnogorsko primorska, čvrsti temelj države Crne Gore.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija sa kojega će biti poslata poruka vlastima u Crnoj Gori i međunarodno zajednici o posledica a koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vere čiji predlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

FOTO: YOUTUBE

Tenzije i zebnju podigla je i izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će “obnoviti Crnogorsku autokefalnu crkvu”.

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vernike i sve ljude dobre volje, kojima su, kako su kazali, istina i pravda na srcu, da se danas okupe ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Amfilohije
FOTO: YOUTUBE
Mitropolit Amfilohije

Nakon liturgije, kako je najavljeno, biće upućena zajednička poruka svim vernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i javnosti za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske navode da bi usvajanje ovog predloga zakona u Skupštini Crne Gore u obliku u kojem je nedavno usvojila Vlada dovelo u ozbiljna iskušenja SPC, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve verske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu.

Trojičindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa episkopijama budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

 

Blic