LAKTAŠI, 08. februara –  Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je Srni da bi učestalost saobraćajnih nezgoda kod naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice u Glamočanima mogla biti smanjena postavljanjem vibracionih traka i boljim osvjetljenjem te lokacije.Radović je istakao da bi to bilo poželjno uraditi kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja dok se naplatne kućice i zvanično ne uklone.

naplatne-kucice

“Ako na prilazima naplatnim kućicama na drugim dijelovima auto-puta imamo vibracione trake koje upozoravaju vozače da smanje brzinu, zašto iste ne bismo postavili sa obe strane prilaza kućicama u Glamočanima? Tu bi bilo dobro postaviti jače, kao u banjalučkom naselju Borik, koje su se pokazale djelotvornim jer su tamo godinama vozači prekoračivali brzinu”, objasnio je Radović.

On je rekao da je pokretanje procedure postavljanja vibracionih traka ili drugih mjera obezbjeđenja do konačnog uklanjanja naplatnih kućica u Glamočanima u nadležnosti Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”.

“Mislim da se te stvari mogu relativno brzo uraditi”, rekao je Radović.

Glavni republički saobraćajni inspektor naložio je “Putevima Republike Srpske” da u roku od 45 dana ukloni ove naplatne kućice, uz obrazloženje da je ova lokacija opasno mjesto na kojem se događaju saobraćajne nezgode sa posljedicama po život i zdravlje ljudi.

Prema podacima Inspektorata, od 6. februara 2015. godine do 6. februara ove godine, na spornoj lokaciji dogodilo se 48 saobraćajnih nezgoda u kojima su dvije osobe poginule, tri su teško i 11 lakše povrijeđene, a u 32 slučaja došlo je do materijalne štete.

Vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” Nenad Nešić nedavno je ponovio da početak uklanjanja naplatnih kućica u Glamočanima zavisi od Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koja se još nije izjasnila po žalbi drugoplasiranog preduzeća na tenderu za izbor izvođača radova.

“Vezane su nam ruke. Bilo kakvo potpisivanje ugovora o uklanjanju tih kućica bez mišljenja Kancelarije za žalbe dovelo bi do toga da bi svako ko se žalio imao mogućnost da traži nadoknadu izgubljene dobiti. Ne možemo ući u uklanjanje kućica bez zakonskog osnova”, naveo je Nešić, dodajući da “Putevi” imaju obezbijeđena sredstva za njihovo uklanjanje.

 

Srna